Izlaže bard istarskog slikarstva

Profesor Ivan Obrovac - samozatajan i skroman, ali i dalje vrlo plodan umjetnik (M. ANGELINI)
Profesor Ivan Obrovac - samozatajan i skroman, ali i dalje vrlo plodan umjetnik (M. ANGELINI)

U povodu obilježavanja Dana Grada Pule, sutra će se u 19.45 sati u Gradskoj galeriji u Kandlerovoj ulici otvoriti izložba barda istarskog slikarstva Ivana Obrovca, a tom će prilikom uvodničar biti književnik Milan Rakovac.

Kako u pratećem katalogu navodi umjetnik Eros Čakić, na izložbi će se predstaviti mali pregled, probrani izbor iz likovnog opusa ovog pedagoga i likovnog umjetnika koji je, bez imalo pretjerivanja, doslovno izmijenio kulturnu sliku Pule i Istre u proteklih četiri desetljeća.

- Ostaje pitanje kako bi danas izgledala Pula bez pojave Ivana Obrovca i njegovog djela; gdje bismo bili i što bismo radili svi mi koji danas predstavljamo likovnu i kulturnu scenu grada i zavičaja, stotine nas istarskih kulturnjaka? Na to pitanje odgovor vjerojatno nikada nećemo saznati, ali to je i najbolji odgovor… jer, Obovac nastavlja svoj projekt, ističe Čakić, evocirajući pritom sredinu 70-ih godina, kada su generacije mladih likovnjaka provodile ljeta učeći u Likovnoj koloniji u Obrovčevim rodnim Smoljancima, a ostatak godine u pulskom Centru odgoja i usmjerenog obrazovanja "Branko Semelić", Odjelu za dizajn, koji je uskoro, zahvaljujući upravo njegovom djelovanju i entuzijazmu, postao Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula. Obrovac je tako sustavno stvarao "malu elitnu vojsku" likovnjaka koja je progresivno izrastala i odrastala.

Kao umjetnik autor bio je i ostao samozatajan i skroman, odričući se glamuroznih i ispraznih pojavljivanja na "crvenom tepihu" likovne umjetnosti, ne posustajući do danas.

- U vrlo osobnom kulturnom međuprostoru i dalje realizira značajne opuse slika, poštujući umjetničku tradiciju i suvremeno viđenje zavičajnosti; ne odriče se eksperimenta, uvijek je aktualan; ne boji se vječne mantre o "novoj smrti slikarstva", floskule o čijoj nas je besmislenosti upozoravao još dok smo učili prve kompozicije, poteze kista, prve udarce dlijetom ili konstrukcije slova, znaka, veli Čakić.

Ivan Obrovac (Smoljanci, 1937.) diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti 1969. godine u klasi Alberta Kinerta. Osim u grafici, slikarstvu i kiparstvu, značajan trag ostavio je u svom pedagoškom radu kojim se bavio do umirovljenja 2004. godine. Začetnik je i utemeljitelj pulske Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna. Nagrađen je nizom javnih i strukovnih priznanja, a izlagao je na više od 40 skupnih te 15-ak samostalnih izložbi u zemlji (Ex-tempore, Ars Histriae, Pulski salon, galerije diljem Istre i Hrvatske) i sviejtu (Pariz, Crans-Montana, Novi Sad). (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter