Ivana Bodrožić: Bavim se idejom o nastavku romana "Rupa"

Ivana Bodrožić i Dijana Kolaković (G.  ČALIĆ ŠVERKO)
Ivana Bodrožić i Dijana Kolaković (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Intrigantan književni susret s nagrađivanom hrvatskom književnicom Ivanom Bodrožić priuštila je sinoć Buzećanima Narodna knjižnica Pučkog otvorenog učilišta "Augustin Vivoda" u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Kroz opušteni razgovor kojeg je s pjesnikinjom i prozaisticom vodila knjižničarka Dijana Kolaković, ljubitelji književnosti u ispunjenoj Vijećnici Narodnog doma mogli su se upoznati s dosadašnjim autoričinom produkcijom kao i njenim planovima za budućnost. 

Rođena Vukovarka, za zbirku poezije "Prvi korak u tamu" objavljenu 2005. godine nagrađena je uglednom književnom nagradom Goran za mlade pjesnike kao i nagradom Matice hrvatske Kvirin, za najboljeg pjesnika do 35 godina. Za svoj prvi poluautobiografski roman "Hotel Zagorje" dobiva nagrade Josip i Ivan Kozarac, Kočićevo pero te Kiklop za najbolje prozno djelo u 2010. godini. Zbirka kratkih priča "100 % pamuk", ovjenčana istarskom književnom nagradom "Edo Budiša", donosi 15 izvrsnih priča o životu žena u tranzicijskom društvu Hrvatske. U svakoj od njih autorica se bavi intimnim obiteljskim dramama, iscrpno i psihološki iznijansirano razotkriva slojeve obiteljskih odnosa koji posredno govore i o neuspješnoj transformaciji društva. 

Ivana Bodrožić čitala je publici okupljenoj u Vijećnici Narodnog doma izvatke iz zbirke priča "100 % pamuk". Potom i odlomke romana "Rupa", objavljenog u ožujku ove godine u Biblioteci Balkan Noir, u nakladi Ljevak, u kojem poglavlja nose imena po pjesmama Ekaterine Velike te koji je i prije promocije izazvao poprilično burne reakcije kod dijela publike. U svom novom romanu autorica se naime kroz žanr političkog trilera hrabro upušta u raskrinkavanje tranzicijskog društva duboko prožetog korupcijom i kriminalom. 

- Nekoliko je pripovjednih linija romana, koji započinje scenom u zatvoru u neimenovanom slavonskom gradiću, gdje novinarka Nora Kirin dolazi sa zadatkom da napiše reportažu o "ženi monstrumu", a putem otkriva niz drugih još monstruoznijih likova iz kriminalnog podzemlja, na kraju i ubojicu vlastita oca, istaknula je govoreći o romanu "Rupa" Dijana Kolaković. Na pitanje kakvi su joj planovi Ivana Bodrožić rekla je da se već neko vrijeme bavi idejom o nastavku romana "Rupa". - Možda se u nekom trenutku okušam u nekom nastavku, naravno to ne bi više bila priča o "Rupi", o podijeljenom gradu, već neka druga priča, ali možda s Norom i još ponekim likom jer čini mi se da su dosta dobro zaživjeli i da bi mogli potrajati još jednu knjigu, najavila je Ivana. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter