Istražili, izmjerili i izmaštali Arenu

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Proučavajući pod mentorstvom svojih profesora i stručnjaka Edukacijskog odjela Arheološkog muzeja Istre pulsku Arenu, taj najznačajniji spomenik rimske arhitekture na području Istre i cijele Hrvatske, proteklih su mjeseci učenici 2. i 4 razreda geodetskog smjera pulske Tehničke škole izradili geodetski snimak borilišta i plašta amfiteatra; korisnici Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda izradili su u glini i papiru vlastitu interpretaciju odabranih pokretnih arheoloških nalaza iz Arene, dok su učenici 3. razreda OŠ "Giuseppina Martinuzzi", primjenjujući stečeno znanje iz matematike, osmislili igru koja za podlogu ima pulski amfitetar.

U prostoru suvenirnice

Njihovi radovi objedinjeni su u zajedničkoj izložbi "Amphitheatrvm Polae" koja je otvorena u Galeriji Amfiteatar, donedavno prostoru suvenirnice, smještenoj desno od glavnog ulaza u Arenu.

Izložba nudi i nekoliko originalnih arheoloških predmeta otkrivenih za vrijeme arheoloških istraživanja amfiteatra u prošlosti, a uz geodetske i matematičke vježbe; izložene su glinene interpretacije vrijednih arheoloških predmeta koji su pronađeni za vrijeme istraživanja i obnove unutrašnjosti amfiteatra, među ostalim i epigrafski spomenik s posvetom božici Nemesi, reljef egipatske božice Hathor te grb i natpis posvećen mletačkom senatoru Gabrielu Emu, koje su izradili korisnici Dnevnog centra za rehabilitaciju. Dojmljivu igru koja ima kao podlogu pulski amfiteatar osmislila je prof. Rosanna Biasiol-Babić, i koju su kreativno oslikali njeni učenici iz OŠ "Giuseppina Martinuzzi".

Matematički zadaci

Igra je obogaćena matematičkim zadacima čije rješavanje zahtjeva znanje iz matematike stečeno u školi.

Izložbu je otvorio ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo u prisustvu mentora - voditeljice Edukacijskog odjela AMI-dipl. arh. Giulije Codacci-Terlević, voditeljice likovnih radionica Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda Jadranke Ostić i profesorice razredne nastave u OŠ "Giuseppina Martinuzzi" Rosanne Biasiol-Babić. Buduće, pak, geodete Viktora Medakova, Martina Birčića, Ivana Rojnića i Kenana Šeperovića usmjeravali su njihove profesorice Jadranka Vreš Rebernjak, Gordana Vasilijević i Mladenka Kosanović. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter