Istrakon: Život je imperativ, kada ima uvjete

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Noćne su more tema ovogodišnje, već šesnaeste, konvencije znanstvene fantastike zvane Istrakon koja se održava u pazinskom Spomen domu.

U toj su se horor temi snenih, ali besanih sati mnogi našli, pa se u Pazinu tijekom petka gibalo mnoštvo maštovito zakrabuljenih lica koje su prolaznici u čudu gledali. Konačno, vrijeme je maškara prošlo, a proljeće već dosta žarko buja, pa su upitnici iznad glava očekivani.

No, ne za one domaće koji dobro znaju da se na početku ekvinocija zbiva događaj koji graniči sa znanošću, znanstvenom fantastikom i fantazijom. Svi su ti likovi konačno navečer pronašli svoje mjesto u pazinskom kulturnom domu zvanom Spomen dom gdje je oko 17 sati otvorena konvencija, a već u 18 sati je, u istarskim okvirima megapopularni, Korado Korlević započeo predavanje koje se ticalo astrobiologije i života sjenki.

Život u galaksiji ne može nastati ni u njegovom centru, zbog snažne radijacije, ni na krakovima galaksije gdje tek zvijezde nastaju, već upravo u sredini, gdje se zapravo i mi nalazimo, saznali su posjetitelji, ali Korlević se nije ograničio samo na svemir. Govorio je o životu izvan planeta kojeg znamo po imenu Zemlja, ali i onom koje možda tek nastaje u njenoj utrobi, površini ili možda zraku.

Naime, Korlević smatra izvjesnim teoriju da život nastaje iz nežive tvari uvijek kada mu se pruži prilika, "jer život je imperativ", pa je moguće i to da on nastane potpuno nanovo čak i na našoj Zemlji koja već milijardama godinama buja životom u širokoj lepezi načina, kao što se već događalo u njenoj ranoj povijesti. To bi bio taj život sjenki, biće koje potpuno neovisno nastaje i živi pokraj svih vrsti koje poznajemo. Takva bića znanstvenici traže tamo gdje ne može živjeti nama postojećim vrstama srodno biće: primjerice u jezerima krcatim otrovnim arsenom, toplim jezerima ispod leda Antarktike, u vulkanskim izvorima duboko ispod mora itd.

Slijedio je nastup poznatog fizičara Davora Horvatića koji je govorio na intrigantnu temu "Živimo li u kompjuterskoj simulaciji?". Njegov je zaključak da će sve jačim računalnim strojevima u perspektivi biti moguće zaključiti ima li "znakova tvorca" u mikrofizici. No, i to da bi takva revolucionarna činjenica u konačnici imala vrlo malog utjecaja na naš pogled na život koji je ipak svojina svakog čovjeka.

Slijedio je zabavni kviz Liburnikoteka u predvorju objekta koje je moderirao Mauricio Martinčić, zatim prikazivanje filmova, predstavljanja ZF udruga i konvencija, umjetničke izložbe, brojni prodajni štandovi za ljubitelje znanstvene fantastike i brojne ZF igraonice gdje se igralo do besvijesti. Na pazinsku konvenciju, osim domaćih snaga, uglavnom posjećuju posjetitelji iz Zagreba, Rijeke i Slavonije, a tako je bilo i ove godine. (Napisao i snimio Anđelo DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter