Istarski filmski dan otvara trodnevni ETNOFilm

U sklopu festivala bit će otvorena izložba "Grad od čelika" Matije Debeljuha
U sklopu festivala bit će otvorena izložba "Grad od čelika" Matije Debeljuha

Deveti po redu Festival etnografskog filma - ETNOFilm, svečano se danas s početkom u 19.30 sati otvara u rovinjskom Multimedijalnom centru. Svečanosti otvaranju prethodit će prikazivanje dva filma. U 17 sati najavljen je film "Dragan Hunt", u režiji Alesandre Tatić i Eluned Zoe Aiano, te produkciji Etnografskog muzeja Istre. Film istražuje sukobe prirode i industrije, tradicije i moderniteta a u fokusu je glava obitelji Dragana Markovića- rudara danju i lovca na zmajeve noću. U 18.30 je premijerna filma "Kontraband" Viviane Brkarić. Priča je to o "kontrabandu"- krijumčarenju, koju donose kazivači od kojih se neki i osobno prisjećaju vremena u kojem je lokalno stanovništvo vidjelo priliku za preživljavanje švercanjem robe iz bescarinske zone u Kvarnerskoj provinciji. Prvi je dan, ujedno posvećen Istarskom filmskom danu - lokalnim autorima i uradcima snimljenim na području Poluotoka. Tako su i običaji iz Istre, kao i vjerovanja, krajolik, i prošlost u fokusu filmova koji će se vidjeti prvog dana.

Narodni korijeni kao nadahnuće

Nakon svečanosti otvorenja ETNOFilma bit će prikazana dva kratka dokumentarna filma. Prvi je "Od Kršana do Peroja", autora Igora Bezinovića, čiji je film nadahnut "Istarskim bordelom muza" Drage Orlića, odnosno veselim štivom izniklim iz narodnih korijena. Slijedi i "Je letrika ubila štrige?" djelo dvojca Cristiana Crissa Kolacia i Viviane Brkarić. Riječ je o dokumentarno-igranoj formi u kojoj kazivači iz svih dijelova Istre na autentičnom jeziku vode gledatelja u svijet mašte, u jednu manje poznatu, mističnu stranu poluotoka.

U petak su na programu četiri filma. Film "Highway Rest Stop" francuske autorice Isabelle Ingold, počinje u 16.30 sati, a "Turizam" Tončija Gaćine u 18 sati. U 19 sati na programu je film "And-Ek- Ghes…" rumunjskog dvojca Phillipa Scheffnera i Coloradoa Velcua, a u 21 sat počinje film "Good people" kojeg su režirali Anna Witte i  Josefien van Kooten..

Subota, ujedno i posljednji dan festivala, kojeg organiziraju djelatnici Etnografskog muzeja Istre, posjetiteljima daje priliku upoznati se s dvoje hrvatskih umjetnika - Anom Hušman i Igorom Grubićem. Film "Skoro ništa" Ane Hušman osluškuje odnose prirode i kulture, a Grubićev nagrađivani "Spomenik" nastaje kao opservacija odnosa antifašističkih spomenika i prirode. Mlada slovenska redateljica Ana Trebše, posljednja će se predstaviti u sklopu teme antropološkog turizma. Njezin film "Dolce vita" bilježi život mladog para na otoku Kaprije.

Radionica nezavisnog filmskog stvaralaštva

U kasnim poslijepodnevnim satima autori će svoje izazove i probleme pri reprezentaciji drugog iznijeti na okruglom stolu, nakon kojeg će biti dana mogućnost da se vidi i posljednji film službenog programa "A inceput ploaia" Michelea Lancionea, koji je rezultat  dvogodišnjeg aktivističkog angažmana u protestu deložiranih Roma u Bukureštu.

Osim filmskog programa, subota je rezervirana i za jednodnevnu radionicu nezavisnog filmskog stvaralaštva Vanje Miljak. Radionica počinje u 10 sati, a prijava je besplatna. Organizirana je u suradnji s Istarskom kulturnom agencijom i Istarskom filmskom komisijom. Na kraju, večer donosi i otvorenje izložbe "Grad od čelika" Matije Debeljuha, čime ETNOFILm i udruga FARO11 nastavljaju ciklus Nevjerni Toma u galeriji sv. Toma. Festival zatvara slovenski DJ Ichisan u La Conchi, a ulaz je slobodan, kao i na sve filmske projekcije. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter