Istarske freske kao arhitektonska inspiracija


U Kući fresaka u Draguću u petak je konferencijom za novinare predstavljen višednevni međunarodni skup arhitekata o praktičnoj prostornoj aplikaciji istarskih fresaka, koji se održava u sklopu međunarodnog projekta REVITAS II. Sudionike skupa, novinare i uzvanike najprije je pozdravio načelnik općine Cerovlje Emil Daus, izrazivši veliko zadovoljstvo što je dragućska Kuća fresaka ponovno ishodište kreativnog procesa koji će doprinijeti očuvanju i reinterpretaciji istarske baštine.

Županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica je sudionike skupa informirao o okvirima projekta prekogranične suradnje REVITAS II, inače vrijednog 843.000 eura, u kojemu kao partneri surađuju iz Slovenije općine Koper, Piran i Izola, a iz Hrvatske Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije, te gradovi Buzet i Vodnjan.

"Dragućska Kuća fresaka je u svega nekoliko mjeseci postala pravi brend i nadahnuće drugim budućim sličnim projektima o kojima se ideje upravo rađaju", rekao je Torbica, najavivši da bi prvi sljedeći sličan projekt mogao biti "kuća kaštela". Detaljnije je zatim o sadržaju skupa u Draguću izvijestio arhitekt Krešimir Rogina iz Studija Penezić i Rogina, koji je organizator ovog događanja. Sedam eminentnih svjetskih arhitekata, iz Austrije, Velike Britanije, Japana i Hrvatske, kroz ovaj će skup nastojati prema motivima istarskih fresaka i istarske sakralne i ruralne arhitekture osmisliti konkretne prostorne intervencije na konkretnim lokacijama, koje su odabrane kroz studijske obilaske i terenske analize tijekom nekoliko dana koji su prethodili završnoj konferenciji u Draguću.

Te su intervencije zamišljene kao "polimorfni multifunkcionalni niskobudžetni otvoreni objekti", odnosno u naravi - nadstrešnice, odmorišta, zakloništa, postaje, autobusna stajališta, vidikovci, info-punktovi i slično.

Dva će takva objekta biti osmišljena za Savičentu, a po jedan za Sovinjak, Grimaldu, Buzet, Draguć i Vodnjan. Tijekom dva dana konferencije u Draguću arhitekti uključeni u ovaj projekt predstavit će se jedni drugima, kao i kolegama iz Istre, te kroz izlaganja, diskusije i okrugle stolove razmjenjivati zamisli o oblikovanu prostornih intervencija za planirane lokacije, sve do razine prvih konkretnih skica.

U nastavku ljeta, svaki će od njih u svom studiju zamisao razvijenu u Draguću oblikovati u konkretan projekt, a za 11. rujna zakazana je izložba u Kući fresaka na kojoj će biti predstavljena gotova projektna rješenja za svih sedam lokacija. Izradom projekta i njihovom rujanskom izložbom ovaj program formalno završava, a hoće li te zamisli doista u prostoru biti realizirane odnosno izgrađene, ovisit će o budućim financijskim mogućnostima, koje je pročelnik Torbica zamislio ili kroz sponzorstva za potencijalne lokacije, ili kroz neki budući međunarodni projekt, možda REVITAS III.

Uz Krešimira Roginu i Vinka Penezića, u radu konferencije u Draguću sudjeluju arhitekti Andreas Lichtblau iz Graza, Anna Popelka iz Beča, Takaharu Tezuka iz Tokija, dok na konferenciji nisu ali u projekt jesu uključeni i sudjelovat će sa svojim rješenjima na rujanskoj izložbi još Yoshiharu Tsukamoto iz Tokija, Roger Riewe iz Graza, te David Mikhail iz Londona. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter