Istarska željeznica i turizam kao inspiracija

Program počinje danas u 20 sati otvorenjem izložbe "Refleksije" Veasje Doberleta (Foto ex tempore - Novigrad)
Program počinje danas u 20 sati otvorenjem izložbe "Refleksije" Veasje Doberleta (Foto ex tempore - Novigrad)

Ovogodišnji Foto ex tempore - Novigrad 2016. održat će se od 29. rujna do 1. listopada, a sudionici će obrađivati dvije teme: Istarska željeznica i Umjetnička turistička fotografija Novigrada.

"Temom Istarskih željeznica želimo pomoći Županiji u nastojanju za obnovom i modernizacijom naše željeznice. Smatramo da je željeznički prijevoz, karika koja nedostaje u turističkoj povezanosti sa ostatkom Europe. Zahvaljujući potpori Hrvatskih željeznica sudionici će imati mogućnost razgledavanja i snimanja svih aspekata te željeznice, od vožnje vlakom do posjeta željezničkim stanicama. Fotografije će se moći koristiti kao stalni postav izložbe, ali i kao prilog dokumentaciji za modernizaciju željeznice", kaže Miranda Legović, voditeljica Foto ex tempore - Novigrad.

Manifestacija se održava se u organizaciji Zajednice Talijana Novigrad u suradnji s Udrugom fotografa Istre, pod  pokroviteljstvom Grada Novigrada, Turističke Zajednice Novigrad, Talijanske Unije–Rijeka i Tršćanskim narodnim učilištem. Projekt je zamišljen kao kulturno turistička manifestacija, koja vrednuje umjetničko viđenje fotografije. Stoga fotografi iz cijelog svijeta, svake godine koncem rujna na nekoliko dana dolaze u Novigrad, koji je baza manifestacije. Sudionici su renomirani profesionalci, foto reporteri i međunarodno nagrađivani amateri koji iz Novigrada kreću na izlete po Istri i snimaju zadane teme.

Završna izložba i dodjela nagrada održat će se u subotu 1. listopada od 17 do 20.30 sati u dvorištu Zajednice Talijana Novigrad, a program započinje danas u 20 sati otvorenjem izložbe "Refleksije" Veasje Doberleta u prostorijama Zajednice Talijana Novigrad. U četvrtak, 29. rujna, fotografi snimaju na terenu na temu "Istarska željeznica", u petak, 30. rujna, do 15 sati snimaju na temu "Umjetnička turistička, fotografija Novigrada", potom će se u Gradskoj knjižnici s početkom u 17.30 sati održati  predavanje i rasprava o "selfie fotografiji", koje je otvoreno i za javnost, a za 18.30 zakazano je otvorenje izložbe "Puritan Bound" Marcusa Fernandoa. U subotu 1. listopada od 11 do 14 sati Novigrađani sa sudionicima Foto ex tempora snimaju "selfie", a za 17 sati zakazano je otvorenje izložbe Foto ex tempore -Novigrad 2016. u parku Giovannija Rusgnach kraj Zajednice Talijana Novigrad. Svečana dodjela nagrada, prema glasovima publike zakazana je za 20 sati, a prije toga održat će se projekcija "selfija" i nagraditi smješniji uradak. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter