Inarrituov "Birdman" otvara 71. venecijansku Mostru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Film meksičkog filmskog redatelja Alejandra Gonzaleza Inarritua "Birdman (or The Unexpected Virtue of Ignorance)", crna komedija s Michaelom Keatonom koji igra sredovječnog glumca suočenog s krizom identiteta, otvorit će sljedeće srijede 71. venecijansku Mostru, jedan od najstarijih i najuglednijih filmskih festivala u svijetu.

U službenom programu Mostre od 27. kolovoza do 6. rujna bit će prikazani filmovi 39 nacionalnih kinematografija, a direktor festivala Alberto Barbera u svojem je uvodnom govoru na internetskim stranicama festivala najavio program "i u ovim kriznim vremenima ispunjen aspiracijama koje u prvome redu naginju eksperimentalnom i kreativnom, slave superiornost slobode izražavanja nad bespoštednom utrkom za profitom, pobjedu estetike nad ekonomijom".

U službenom natjecateljskom programu festivala bit će prikazano ukupno 55 dugometražnih filmova, od čega 54 svjetske i jedna međunarodna premijera. Četiri festivalske programske cjeline - "Venezia 71", "Izvan konkurencije", "Horizonti" i "Venecija - klasici" - donose uratke već etabliranih filmaša ali i redatelja debitanata, a obuhvaćaju i tzv. žanrovske filmove, dokumentarce, te restaurirane i kratke filmove, kroz koje se simbolično isprepliću prošlost i budućnost filmske industrije.

U konkurenciji za glavnu festivalsku nagradu Zlatni lav ove će se godine naći i dugometražni igrani film "Takva su pravila" hrvatskog redatelja Ognjena Sviličića u kojemu glavne uloge tumače Emir Hadžihafizbegović, Jasna Žalica, Hrvoje Vladisavljević i Ljubomir Bandović. Riječ je o hrvatsko-srpsko-francusko-makedonskoj koprodukciji a na festivalu će biti prikazan u programu "Horizonti" posvećenom novim trendovima u svjetskoj kinematografiji, koji još donosi 18 dugometražnih i 14 kratkometražnih filmskih ostvarenja poznatih svjetskih imena te velikog broja manje poznatih filmaša.

Američka će produkcija biti mahom predstavljena kroz nezavisne filmove Davida Gordona Greena, Andrewa Niccolea, Petera Bogdanovicha, Lise Cholodenko, Joea Dantea, Jamesa Franca, Barryja Levinsona, Michaela Almereyde i Ami Canaan Mann. Uz nove nade filmske industrije na festivalu će biti prikazana i djela poznatih autora poput Fatiha Akina, Xaviera Beauvoisa, Abela Ferrare, Andreja Konchalovskog, Shinyie Tsukamotoa, Amosa Gitaia i Moshena Makhmalbafa.

Inarritu je "Birdmana", svoj prvi izlet u komediju, navodno strukturirao u realnom vremenu, snimajući akciju u nizu dugih kadrova u stilu Hitchcockova trilera "Uže" iz 1948. U filmu još glume Edward Norton, Emma Stone, Naomi Watts, Amy Ryan, Andrea Riseborough i Zach Galifianakis a dio je službenog natjecateljskog programa "Venezia 71" u kojemu će ukupno biti prikazano dvadeset filmova, od čega 19 svjetskih i jedna međunarodna premijera.

Osim u glavnom programu, nagrade se dodjeljuju i u programu "Horizonti", a Zlatni lav za životno djelo ove će godine pripasti triput Oscarom ovjenčanoj američkoj filmskoj montažerki Thelmi Schoonmaker i američkom filmskom i kazališnom redatelju Fredericku Wisemanu. Festival će u subotu 6. rujna zatvoriti film autorice iz Hong Konga Ann Hui "The Golden Era" o životu kontroverzne kineske književnice Xiao Hong.

Prošle godine Zlatni je lav po prvi puta dodijeljen jednom dokumentarcu, talijanskom filmu "Sacro GRA" Gianfranca Rosija. Srebrnog lava za režiju dobio je Grk Alexandros Avranas za "Miss Violence", a za svoju ulogu u tome filmu nagradu za najboljeg glumca Themis Panou, dok je najboljom glumicom proglašena Talijanka Elena Cotta za ulogu u drami "Via Castellana Bandiera". Posebnu nagradu žirija osvojio je Nijemac Philip Groening za film "The Police Officer's Wife". Organizator festivala je Venecijanski bijenale, jedna od najprestižnijih kulturnih institucija svijeta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter