Idućeg tjedna počinje glasanje za nagradu "Istriana"

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

I ove godine u Istri će biti dodijeljena nagrada "Istriana", a o dobitnicima će odlučivati žitelji Istre te osobe iz javnog života. Za sada su poznati nominirani u šest kategorija - gospodarstvo, zdravstvo, kultura, glazba, sport te znanost, odgoj i obrazovanje.

- Ove godine uvedena je nova kategorija koja pokriva područje znanosti, odgoja i obrazovanja a uvedena je na inicijativu samih prosvjetnih djelatnika i odgajatelja koji su uvidjeli da njihova struka nije zastupljena ni u jednoj od postojećih kategorija, objasnio nam je Daniel Sponza, pokretač i realizator projekta te novinar Hine.

Najviše nominiranih glazbenika

Od gospodarstvenika županijska Hrvatska gospodarska komora nominirala je Branka Kovačića iz tvrtke Aqua Park d.o.o. iz Poreča te Graciana Rudana iz tvrtke Rudan d.o.o. iz Žminja.

U kategoriji zdravstva troje je nominiranih i to dr. Diego Brumini, onkolog iz Županijskog mobilnog tima za palijativnu skrb, zatim epidemiologinja dr. Olga Dabović Rac iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije te dr. Predrag Marmontov, urolog zaposlen u Općoj bolnici Pula. Sve njih nominirali su dr. Ante Ivančić iz Istarskih domova zdravlja, dr. Aleksandar Stojanović iz županijskog ZZJZ-a te ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić.

Četvero nominiranih borit će se nagradu u kategoriji glazbe. Tu je poznata pjevačica s dugogodišnjim stažem na sceni Radojka Šverko, potom multiinstrumentalist i vođa grupe Indivia Franko Krajcar koji je ove godine nagrađen Porinom, zatim trubač Brano Sterpin koji je ove godine pokrenuo Jazzistra Orchestra a poznat je i kao član HGM-Jazz orkestra Zagreb, Jazz orkestra HRT-a i drugih ansambala. Tu je i pulska ženska klapa Teranke koju vodi Danijel Dražić a koja se s mnogih natjecanja vratila ovjenčana nagradama.

Istarski sport ove godine predstavlja troje nominiranih i to kuglačica Marijana Liović, državna prvakinja i četvrtfinalistica svjetskog prvenstva, zatim kickboxer Boris Mišković, nekoliko puta europski i svjetski prvak te boćar Darijan Živolić koji je prošle godine postao svjetski prvak s Leom Brnićem, a ovu godinu zaključio je brončanom medaljom sa istim suigračem na europskom prvenstvu.

Kulturnjake je nominirao županijski Upravni odjel za kulturu te su u igri tri imena i to Ivan Matejčić za monografiju "Eufrazijana - katedrala u Poreču", Dean Skira zbog svojih "Svjetlećih divova", osvijetljenih dizalica Uljanika te Teatar Naranča zbog bogate godišnje produkcije koja je uključivala predstave "Herkul", "Sopac ud mirakuli", "Ljepotica i zvijer", "Vitez željeznog srca", "Tri mušketira".

Konačno, u novoj kategoriji znanost, odgoj i obrazovanje nominirani su prof. dr. sc. Marinko Škare koji iza sebe ima 20 godina rada na Fakultetu ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" (njega je ova ustanova i nominirala), 128 znanstvenih radova od kojih 22 u međunarodno priznatim časopisima te tri znanstvene monografije i prof. Ljiljana Radoš, nastavnica matematike i dugogodišnja ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula. Nju je za nominaciju predložio Dalibor Paus, predstavnik ravnatelja srednjih škola Istarske županije u Udruzi hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Moguć je samo jedan glas

Glasat će se moći od ponedjeljka 1. prosinca do petka 5. prosinca, putem posebnih emisija u programu Radio Pule od 14.30 do 15 sati te u večernjem programu TV Nove i TV Istre. Osim toga, kao i svake godine, glasovat će i gradonačelnici, predsjednici uprava najrelevantinijih gospodarskih subjekata u Istri, čelnici kulturnih, sportskih, glazbenih udruga, klubova, saveza i ustanova te urednici istarskih medija. Svatko može glasati samo jednom, glasanjem uživo uz predstavljanje imena i prezimena a Radio Pula će nagraditi najsretnijeg glasača ili glasačicu.

Laureatima će nagrade biti svečano dodijeljene u kinu Valli 12. prosinca u 13 sati. Program će voditi Dražen Turina Šajeta a nastupit će labinska kantautorica Dina Rizvić i riječka ženska skupina u The Blondes. Nagrađeni će dobiti statuu Istriana, rad akademskog kipara Erosa Čakića i njegovu grafiku. O svakom laueratu bit će snimljen kratki film koji će biti prikazan na dodjeli.

Kao i svake godine i ove je pokrovitelj Istarska županija, a generalni sponzor je Istarska kreditna banka Umag. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter