Identitet je kompleksan fenomen

Trodnevni skup okupio više od 70 znanstvenika (Igor STANIĆ)
Trodnevni skup okupio više od 70 znanstvenika (Igor STANIĆ)

Trodnevni međunarodni znanstveni skup "Identity in Flux", prvi u seriji planiranih bijenalnih skupova pod zajedničkim nazivom "Past, Present, Future", koji je u povodu 20-godišnjice svog postojanja pokrenuo pulski sveučilišni Odsjek za povijest s ciljem obrađivanja povijesnih tema značajnih za razumijevanje sadašnjosti, jučer je otvoren u svečanoj dvorani "Tone Peruško" na pulskom Sveučilištu.

- Ovo je značajan znanstveni skup o kompleksnom fenomenu identiteta i važan za cijelu našu akademsku zajednicu, naglasila je u pozdravnoj riječi prorektorica za znanost i istraživanje prof. dr. sc. Elis Deghengi Olujić, a prisutne su u ime organizacijskog tima odbora pozdravili i dr. sc. Robert Kurelić i Igor Duda, dok je Elda Krajcar Percan za klavirom sugestivno izvela "Povratak u Istru" i "Mantinjadu i koračnicu" iz Istarske suite Ivana Matetića -Ronjgova.

Zaključno sa sutrašnjim danom, u tri će dana, u tri sekcije izlagati 70-ak predavača iz Hrvatske, desetak europskih zemalja i SAD-a, a među njima su i tri ugledna gosta - profesori Florian Bieber sa Sveučilišta u Grazu, Massimo Montanari sa Sveučilišta u Bologni te Patrick J. Geary s Instituta za napredne studije u Princetonu. Potonji je jučer otvorio skup temom identiteta i identificiranja u ranom srednjem vijeku.

Cilj je skupa promotriti složeni fenomen identiteta, njihovu  višestrukost, prilagodbe i mijene u raznim povijesnim razdobljima. Održava se uz potporu Odjela za humanističke znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

U sklopu projekta "Past, Present, Future" već je definirano da će tema idućeg znanstvenog skupa u svibnju 2017. biti "Pobjeda ili poraz? Društva između ratovanja i post-ratnih previranja", a te  2017. obilježit će se više važnih događaja iz nacionalne i svjetske suvremene povijesti: 100. obljetnica američkog ulaska u Prvi svjetski rat, Oktobarska revolucija, jaki sukobi na Sočkome bojištu, kao i 70. obljetnica uspostave hrvatske i jugoslavenske vlasti u Puli po završetku Drugoga svjetskog rata. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter