Grožnjan Ex Tempore: Prva nagrada Alenu Šimokoviću


Alen Šimoković pobjednik je 23. izdanja velike likovne manifestacije ex tempore u Grožnjanu s nagradom u iznosu od 2.500 eura za rad na temu Grožnjana i istarskog krajolika, uz slobodan izbor tehnike. Ove je godine na toj međunarodnoj likovnoj smotri sudjelovao veliki broj umjetnika iz nekoliko zemalja. Podjelom nagrada završilo je još jedno izdanje te manifestacije koja u Grožnjan svake godine privlači velik broj umjetnika. Grožnjan su uz umjetnike u nedjelju posjetili i brojni posjetitelji koji su po lijepom ranojesenskom vremenu sa zanimanjem pratili i niz drugih popratnih sadržaja unutar ove likovne manifestacije kojom završava bogato kulturno grožnjansko ljeto.

Živahne ulice

Umjetnici su svoje slike izložili duž grožnjanskih ulica, pa su ih uz članove ocjenjivačkog suda mogli pogledati i brojni posjetitelji, tražeći svog favorita. Na ulicama i grožnjanskim trgovima cijeli dan bilo je živo, svirali su članovi limene glazbe ZT Buje, pa ansambl iz talijanske Muggie (Milje), udruživali su se mnogi svirači u neformalne skupine uz Trio Šaltin.

Večer prije u organizaciji Zajednice Talijana Grožnjan održan je kulturno-umjetnički program "Grožnjan pjeva" u kojemu su nastupili grožnjanski najmlađi pjevači (minicantanti) i Marko Veznaver, pjevali su Ariela Kozlović, Marko Mirosav, Gabriela Antonac, ženska klapa iz ZT Krasica, te skupina "Quei del mureto" ZT Buje. Svima su domaćini zahvalili uz prigodan dar.

Predstavljanje slikovnice

U programu ovogodišnje manifestacije ex tempore svoje zasluženo mjesto našlo je i predstavljanje izdanja na talijanskom jeziku knjige Daniela Načinovića "Grožnjan – šarena čitanka iz grada umjetnika". Knjiga je na hrvatskom jeziku objavljena 2013. godine u izdanju Ogranka Matice hrvatske Buje, a namijenjena je prije svih mladima i najmlađima, jer na poučan i jednostavan način, kroz stih, pričicu i sliku priča o osebujnostima, legendama i znamenitostima Grada umjetnika. Ova edukativna slikovnica, kako je mnogi nazivaju, iako je i više od toga, ostavlja prostora mladim čitateljima da i sami nastave istraživanje svog zavičaja i dograđuju priče o ovom zanimljivom istarskom drevnom gradiću s bogatom poviješću.

Nakon što su autora Daniela Načinovića i ostale prisutne pozdravili u ime domaćina predsjednik Zajednice Talijana Mauro Gorjan i načelnik Općine Grožnjan Claudio Stocovaz o knjizi, njenom nastajanju i inspirativnim događajima i ličnostima, govorio je sam autor, novinar, pjesnik i kantautor. Iskazao je zadovoljstvo što je ova zanimljiva slikovnica prevedena i na talijanski jezik, pa može biti i simbol Grožnjana, ali i svojevrsni suvenir za brojne turiste. S hrvatskog na talijanski jezik ovo izdanje prevela je Vanesa Begić koja je naglasila specifičnost svakog autora što u prijevodu treba sačuvati, pa je tako i Načinovićev način izražavanja trebalo predstaviti čitatelju u vrijednosti originala. Zahvalila je svima koji su pomogli objavljivanje ovog vrijednog izdanja, kako za našu literaturu općenito, tako i za Grožnjan i njegove posebnosti kao grada umjetnika. Urednik izdanja Zlatan Varelija je posebno zahvalio Zajednici Talijana Grožnjan koja je financijski podržala izdanje na talijanskom jeziku kojemu je, kao i onom na hrvatskom, poseban pečat daju odlične ilustracije koje je posebno za ovu priliku radila akademska slikarica iz Rijeke Tea Paškov Vukojević. Program su oplemenili svojim pjesma s Bujštine duo Anita i Dante Marušić, te učenice Marta Gardoš i Sara Kraljević. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter