Grafika mladih autora u riječkom Malom salonu

Obilježje izložbe je razigrana mladenačka stvaralačka snaga
Obilježje izložbe je razigrana mladenačka stvaralačka snaga

Izložba grafika GraficaRi otvorena je u riječkom Malom salonu, a do 28. veljače predstavlja se 37 mladih autora iz cijele Hrvatske s 41 grafikom.

Riječ je o projektu nedavno diplomiranih studentica grafike na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti, koji je i pokrenut u suradnji s Akademijom i riječkim MMSU-om. Idejne inicijatorice i realizatorice izložbe su mlade umjetnice Sabina Begović, Dajana Radoš i Sunčana Simichen.

- Upoznate i inspirirane Riječkom grafičkom školom te bogatom grafičkom poviješću grada Rijeke, kreirale smo projekt s ciljem povezivanja studenata i mladih afirmiranih i neafirmiranih umjetnika koji se bave grafičkim medijem, odnosno predstavljanja grafičke umjetnosti široj javnosti kroz tradicionalni i suvremeni pristup, kaže Sunčana Simichen, diplomirana grafičarka iz Kršana. Objašnjava da je projekt pokrenut radi afirmacije mladih umjetnika i studenata kojima je pružena mogućnost i čast da izlažu u renomiranom riječkom Malom salonu.

- Pokazalo se u konačnici da je grafičkom tehnikom i s malo mašte moguće ostvariti cijele ambijentalne instalacije, obuhvatiti i ostvariti trodimenzionalnost, prostorno protezanje ili lebdenje potkrijepljeno mladenačkom stvaralačkom snagom, kreativnošću i maštovitom razigranošću, unatoč strogim zahtjevima i zakonitostima métiera, a to se od mladosti i očekuje, istaknula je  savjetnica u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti mr. sc. Daina Glavočić, uz koju su u stručnom povjerenstvu koje je selektiralo izložbu, bile i prof. Maja Franković i doc. Letricija Linardić s Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, te predstavnice organizatorica izložbe Sunčana Simichen i Dajana Radoš.

Za izložbu se iz različitih krajeva Hrvatske prijavilo 75 autora sa 155 radova, različitih grafičkih tehnika, a među 37 odabranih autora, četiri su pohvaljena. Posebnu pohvalu žirija, uz novčanu nagradu, dobila je Valentina Grubačević za "Strukture komunikacije", a dodijeljene su još tri pohvale žirija Mateju Bosniću za "Dnevnik starog momka", Ani Hrćan za rad "Tako daleko..." i Maji Zemunik Mužinić za "Triptih Grand duet". (B. ĆUSTIĆ JURAGA)

 


Podijeli: Facebook Twiter