Gorko-slatke fotografije s brdovitog Balkana

Dio nagrađenih autora s predstavnicima KAF-a prilikom otvorenja izložbe (Valter TOMAŠKO)
Dio nagrađenih autora s predstavnicima KAF-a prilikom otvorenja izložbe (Valter TOMAŠKO)

Udruga za promoviranje fotografske umjetnosti KAF iz Svetog Lovreča, proglašenjem pobjednika i otvorenjem izložbe najboljih radova u Galeriji Placa, uspješno je ksinoć zaključila svoj 4. fotografski natječaj PhotoCITY, ove godine otvoren isključivo za autore s područja bivše Jugoslavije. Zadana tema "Na brdovitom Balkanu", koja starije asocira na stihove Desanke Maksimović, a mlađe na hit splitske grupe The Beat Fleet, očito je bila izuzetno poticajna i inspirativna.

Prijavilo se 206 sudionika s 583 fotografije, a prvu je nagradu osvojio Milivoj Vasiljević iz Omoljice u Srbiji. Nagrađen je vikendom za šest osoba u mobilnim kućicama u autokampu Zelena laguna, što omogućuje Istria Mobile Homes iz Poreča. Najbolju kolekciju snimio je Ante Jaša iz Kukljice iz Hrvatske i time stekao pravo na samostalnu izložbu u Galeriji Placa pod pokroviteljstvom Općine Sveti Lovreč.

O pobjednicima i fotografijama selektiranim za izložbu, koju je uz najavu u općinskoj upravi (pozivom na telefonski broj 448-195) moguće pogledati do 7. svibnja, odlučili su renomirani fotografi Dalibor Talajić i Hassan Abdelghani. Nagrade i priznanja nekolicini prisutnih autora uručili su predsjednik i tajnik udruge Kristian Macinić i Darko Hrastovčak.

U raznolikom i zanimljivom izboru crno-bijelih i kolor fotografija, motivima snažne simbolike, apsurdnim i bajkovitim scenama punim nesvakidašnje ljepote, ispričana je gorko-slatka priča o prošlosti i svakodnevici Balkana i okolice. Žiri je, pritom, posebno obradovala duhovitost u dijelu radova, posebno u kategoriji pojedinačnih ostvarenja.

Drugo mjesto i izradu pet fotografija tehnologijom digigraphie u formatu 70 puta 50 pokrovitelja Epsona Hrvatska osvojila je Željka Aleksić iz Knjaževca u Srbiji, a treće mjesto te 70 eura koje daje KAF Duško Srećković iz Čačka, također u Srbiji. Četvrta nagrada pripala je Samiru Zahiroviću iz BiH, peta Zvonimiru Periću iz Hrvatske, a šesta Zoranu Đorđeviću iz Srbije. Spomenute su nagrade omogućili Eurotrade iz Rovinja i Foto Licul iz Poreča. Pohvaljeni su autori pojedinačnih radova Snježana Bratanović (Hrvatska), Ognjen Golubović (Srbija) i Daniela Marinković (Srbija) te Damir Buzurović (Srbija) za kolekciju.

Organizatori su se posebno zahvalili Sandiju Milohaniću, zaduženom za informatički dio PhotoCITY-ja, te Dušanu Grpcu koji je izradio sve izložene fotografije. (K. FLEGAR)


Podijeli: Facebook Twiter