Goli otok - od skrivene traume do izlječenja

Tiha K. Gudac , redateljica dokumentarnog filma "Goli"
Tiha K. Gudac , redateljica dokumentarnog filma "Goli"

Dokumentarni film "Goli" redateljice Tihe K. Gudac, koji prikazuje intimnu obiteljsku perspektivu uzrokovanu posljedicama boravka njezinog djeda na Golom otoku prije 60-ak godina, sutra će se u 19 sati prikazati u pulskom kinu Valli.

Ovoj pulskoj premijeri prisustvovat će redateljica koja o svom djelu, među ostalim, kaže: "Ovaj film otkriva osobna iskustva ljudi i obitelji koji su bili dijelom velike povijesne priče, no koji povijest mjere prvenstveno osobnim iskustvom i patnjom. Tako i logoraško iskustvo mojeg djeda, njegovih prijatelja i naših obitelji prelazi granice Golog otoka i postaje univerzalno ljudsko iskustvo. Ovaj film pokreće iskren razgovor o naslijeđu naših očeva i djedova koji se odavno trebao dogoditi. Struktura filma prati emocionalni put istrage, otkrivanje skrivene traume, njezin utjecaj na obiteljski život, domino efekt koji još i danas uzrokuje te otvara prostor za prihvaćanje - ako već ne i izlječenje".

Osim sutrašnje projekcije, uz cijenu ulaznice od deset kuna, film će se po uobičajenim cijenama karata prikazati još u nedjelju, 25. siječnja u 18 sati, u ponedjeljak, 26. siječnja u 17, u utorak 27. siječnja u 19.30 te u srijedu 28. siječnja u 18 sati. Film je osvojio Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film 20. Sarajevo Film Festivala i Posebno priznanje na 12. Zagreb Film Festivalu. (Z. A.)


Podijeli: Facebook Twiter