Godinu otvara briljantni Robin Williams

Hrvatska premijera dugometražne drame Danila-Lole Ilića "Memoari slomljenog uma" na rasporedu je 14. siječnja
Hrvatska premijera dugometražne drame Danila-Lole Ilića "Memoari slomljenog uma" na rasporedu je 14. siječnja

Nakon kraćih zimskih praznika, program Klubodroma Pulske filmske tvornice nastavlja se u četvrtak u 19 sati književno-filmskim Bijelim večerima Borisa Vinceka, u sklopu kojih će se prikazati film "Svijet po Garpu" Johna Irvinga i Georgea Roya Hilla iz 1982. godine.

Riječ je o humorističnoj drami o neobičnom životu T. S. Garpa i njegove majke Jenny u kojoj briljiraju Robin Williams, Glenn Close i Mary Beth Hurt - dok se Garp smatra "ozbiljnim" piscem, Jenny se svojedobno upušta u pisanje feminističkog manifesta, postajući tako magnet za svakojake tužne žene...

Zatim, 14. siječnja slijedi hrvatska premijera dugometražne drame "Memoari slomljenog uma" Danila-Lole Ilića. Ova priča o čovjeku i društvu kompilacija je misli o životu i vremenu u kojem živimo, a premijerno je prikazana na 43. FEST-u, Međunarodnom filmskom festivalu u Beogradu. Gosti večeri bit će Danilo-Lola Ilić, Nives Galić i Anna Gaspotić.

Program se nastavlja 21. siječnja filmom po odabiru člana Aleksandra Jovanovića, a prikazat će se drama "Ledeni komet" (1973.) Johna Frankenheimera, snimljena po istoimenoj drami Eugenea O'Neilla iz 1939. Radnja je smještena u vrijeme velike krize i depresije, kada su ljudima najbolji prijatelji bili tuga i alkohol. Dolaskom Hickeya koji unosi optimizam i vjeru u bolju budućnost stvari se ipak počinju mijenjati…

Nakon De Sicove "Ciocciare" iz 1952. i Truffautovog "Julesa i Jima" iz 1962. prelazimo u 1972. i intimni svijet sestrinstva predočen u drami "Krici i šaputanja" Ingmara Bergmana, koja će se prikazati 28. siječnja. Početkom 20. stoljeća u Švedskoj jedna žena umire od raka. Kada joj u posjetu dolaze dvije sestre na vidjelo počinju izlaziti dugo potisnuti osjećaji. Samrtna agonija potencira i ogoljuje složene psihološke i emotivne odnose sestara i njihove odane služavke Anne.

Film je nagrađen Oscarom za najbolju kinematografiju 1974. godine, uz još četiri nominacije. Bergman je za ''Personu'' i ''Krici i šaputanja'' izjavio da su to njegova dva najvažnija filma. Svi programi počinju u 19 sati, a ulaz je besplatan. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter