Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo

S prošlogodišnje Noći muzeja (Dejan ŠTIFANIĆ)
S prošlogodišnje Noći muzeja (Dejan ŠTIFANIĆ)

Hrvatsko muzejsko društvo već jedanaest godina provodi manifestaciju Noć muzeja, koja je u potpunosti poprimila karakteristike nezaobilaznog kulturnog događaja, a s ciljem da se potakne daljnje prepoznavanje muzeja kao dinamičnih institucija, koje potiču istraživanje, inovativnost, kreativnost, a promoviranjem baštine i njenog utjecaja na suvremene tendencije, promiču važnost interakcije muzeja s okruženjem, stvaranje nove publike i održivi razvoj muzeja i zajednice.

Dvanaestu Noć muzeja koja će se održati 27. siječnja 2017. od 18-01 sati iza ponoći, obilježit će tema Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo, kojom se želi ukazati na važnost prikupljanja, očuvanja i prezentiranja najširoj javnosti, materijalne i nematerijalne kulturne baštine, koju brojni muzeji i druge ustanove baštine u svojim zbirkama, ali i iznimnog utjecaja koji su imali glazba i glazbeni stvaraoci kroz povijest do najsuvremenijeg doba.

Ideja manifestacije je da se kroz različita događanja u Noći muzeja, prezentira javnosti brojne zbirke posvećene glazbi i glazbenim stvaraocima, velikim skladateljima, dirigentima, pedagozima i izvođačima u najširem smislu, ali i utjecaje koje su pojedine glazbene pojavnosti imale kroz povijest, a posebice danas na društvo u cjelini.

- Na spomen velikana klasične glazbe Mozarta, Beethovena ili Haydna, teško je reći tko za njih nije čuo ili njihovu glazbu nije slušao. Kad je riječ o klasicima hrvatske glazbe, o hrvatskim glazbenim velikanima na spomen samo Dore Pejačević, Vatroslava Lisinskog, Ivana pl. Zajca i Borisa Papandopula itd. ostavština za hrvatsku kulturu je iznimna, a suvremeni hrvatski stvaraoci i izvođači upotpunjuju listu velikana, vele organizatori manifestacije.

Tijekom proteklih događanja u Noći muzeja glazba je uvijek bila dio muzejskih programa kao i svi oblici glazbenog izričaja, kako klasična glazba i svi glazbeni stilovi, tako i suvremena glazba i najugledniji glazbeni stvaraoci i izvođači etno, rock, elektronske, metal i druge vrste suvremene/popularne glazbe. Već duže vrijeme se govori o osnivanju Muzeja glazbe, pa je Noć muzeja svojevrstan prilog tim nastojanjima.

Organizatori Noći muzeja pozvat će na suradnju i partnerstvo Muzičku akademiju u Zagrebu i sve druge baštinske, znanstvene i pedagoške ustanove, organizatore festivala i predstavnike hrvatske klupske scene te teoretičare i novinare koji se bave glazbom.

Manifestacija će se održati i u istarskim muzejima, a cjelokupni program će biti objavljen uskoro. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter