Glazba bez granica u Circolu

Koncert hrvatsko-talijanskog prijateljstva
Koncert hrvatsko-talijanskog prijateljstva

Hrvatsko-talijansko društvo Zagreb u sastavu projekta/programa "Njegovanje i promicanje kulture i umjetnosti te ostalih društvenih vrijednosti hrvatskog i talijanskog naroda, kroz kulturna događanja predstavljena javnosti", organizirat će koncert u Zajednici Talijana Pula večeras s početkom u 20 sati.

Na koncertu će se predstaviti glazbenici iz Zagreba, tenor Hrid Matić i klarinetistica Vedrana Dizdar uz pratnju Gaja Matića Marovića na klaviru, a iz Pule su flautistica Samanta Stell, pijanistice Aleksandra Santin Golojka i Ana Debeljuh te tenor Zoran Tomaić. Na programu koncerta naći će se skladbe Sammartinija, Bellinija, Donizettija, Chopina i Tostija.

Hrvatsko-talijansko društvo osnovano je 1992. godine u Zagrebu. Svrha i osnovna djelatnost društva su njegovanje prijateljstva i kulturnih vrijednosti Republike Hrvatske i Republike Italije, kao i talijanske manjine u Hrvatskoj. Predsjednik udruge je Hrid Matić, tenor, prvak opere, međunarodno priznati umjetnik, čiji je rad nagrađen ordenom RH "Marko Marulić" za zasluge u kulturi na polju glazbene umjetnosti. Udruga je u svome dosadašnjem radu ostvarila brojna kulturna događanja na polju glazbe, slikarstva i književnosti, te ih predstavila u Hrvatskoj i Italiji. Pri udruzi djeluje glazbena, likovna i književna sekcija, kroz čiju djelatnost su se svojim uradcima javnosti predstavili mnogi ugledni umjetnici.

Književne tribine često vode istaknuti kulturni djelatnici među kojima je i počasni član udruge, književnik, akademik Nedjeljko Fabrio. Likovnu sekciju vodi mladi akademski slikar Duje Šuvar koji je diplomirao slikarstvo i restauraciju na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a u sklopu ove sekcije ostvarene su mnoge izložbe. Glazbeni studio vodi također mladi akademski glazbenik, maestro Gaj Matić Marović s diplomama zagrebačkog i bečkog sveučilišta, čija je intencija podržavanje i predstavljanje hrvatske i talijanske glazbene baštine, od koje će dio biti predstavljen na večerašnjem koncertu.

Koncert će biti realiziran uz financijsku potporu Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Ulaz na koncert je slobodan. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter