Geometrija, ideologija i diktatura

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba Sebastijana Vojvode "Topologije" otvorena je preksinoć u subgaleriji Mul pulskog Multimedijalnog centra Luka, i može se razgledati do 30. rujna.

Povijesne korelacije

Geometrija kojom se autor bavi i njene interpolacije prikazuju bazičan model funkcioniranja društva i sistema moći kroz povijesne ideologije i diktature, njene materijalne reprezentacije, bez obzira na, kako u pratećem tekstu pojašnjava autor, mogućnosti raznolike aplikacije tog modela (zigurati, piramide, tlocrti, kuće, uredi, procesori, korporacije, video igre, virtualni svjetovi).

- Tražim povijesne korelate, ikoničke strukture koji ukazuju na ljudsku opsjednutost geometrijom, tj. odnos geometrije i društva, geometrijskih formi i prirodnog reda, dominantni ili reprezentativni prostor suvremenog društva sa svojim racionalnim sadržajima i emocionalnim komponentama, veli Vojvoda.

Otvarajući u prisustvu autora novu jesensku seriju izložbi u ovom galerijskom prostoru, voditeljica MMC-a Luka Mirjana Grahovac Vojinović kazala je da izloženih 30-ak Vojvodinih radova čine konzistentan, artikuliran i cjelovit opus, s vrlo dobro školovanom podlogom, te da je riječ o autoru koji je vješt u apstrakciji, geometriji i figurativnom izričaju.

Modularnost i imperij simbola

Danas je, tvrdi Vojvoda, puno teže naslikati apstraktnu sliku nego prije dva ili tri desetljeća, a to je prije svega posljedica iznimnog utjecaja novih medija.

- Umjetnost se gubi u svakidašnjici očišćenoj od metafizičkih sadržaja iako se oni kriju u društvenim interakcijama. Unutar spomenute zanima me također pitanje statusa suvremenog slikarstva i njegove medijske specifičnosti kao neizostavnog djela ljudske politehničke evolucije kao i slikarske semiotike postmoderne u odnosu do ikoničkog i aikoničkog znaka kao nosioca autonomnog umjetničkog izraza. Osnova mog koncepta je modularnost i imperij simbola kao dijela kulture sveprisutnih ikona i znakova, veli autor.

Sebastijan Vojvoda rođen je 1976. u Puli, a živi i radi u Poreču. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Ljubljani 2006. diplomirao je slikarstvo i grafiku, a 2012. magistrirao slikarstvo i fotografiju. Izlagao je u zemlji i inozemstvu. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter