Galerija Cettina: Paralelni prostori Đanina Božića

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

«Paralelni prostori» naziv je izložbe suvremenog umjetnika Đanina Božića kojom se u srijedu navečer predstavio publici u umaškoj galeriji Marino Cettina. Radi se o prostorima nastalima unutar «malih galerija», odnosno drvenih pravokutnih konstrukcija otvorenog krovišta u kojima su postavljeni minijaturni radovi. Te «male galerije» smještene su unutar galerije Cettina u kojoj su izloženi pojedini radovi iz umjetnikove zbirke, kao i iz kolekcije suvremene umjetnosti «Marino Cettina». Razgledati se mogu djela Ivana Picelja, Nelia Sonega, Jőela Steina, Edoarda Landija, Ivana Kožarića, Milana Eriča, Marija Dalpra, Zlatana Vrkljana, Klasa Grdića i Zvonka Simčiča.

Povjesničarka umjetnosti Jerica Ziherl rekla je da je Božića u 30 godina djelovanja kao slikar, kipar i performer znatiželja vukla u druge sfere. Puno je izlagao, pa su iz njegovog iskustva, znanja, viđenja i susretanja drugih umjetnika nastale njegove minijature, pojasnila je. Namjenski su rađene, u njima je propitivao odnose između postava i prostora, njima se odlučio, istaknula je Ziherl, poigrati se paralelnim prostorima.

«Autor prebacuje fokus interesa s izlaganog (umjetnička djela) na sam način izlaganja, čineći tako postav narativa 'galerija u galeriji'  osnovnim konceptom izložbe», riječi su Ziherl u katalogu izložbe.

Svoju prvu «galeriju» napravio je 1993. Unutar drvene kutije bile su smještene malene slike, skulpture i rasvjeta, a predstavljena je 1996. na njegovoj samostalnoj izložbi u Modernoj galeriji u Rijeci. Drugu je napravio prošle godine, s kojom ponavlja koncept minijaturne prostornosti bijele kocke. Tu je «putnu galeriju» pokazao kod Ferlina u Svetvinčentu, zatim u sklopu izložbe Virtual Gart u Musei Provinciali u Gorici, gdje je izgradio još jednu, novu «galeriju». Obje je kasnije izložio na festivalu Arterija u Novigradu.

Korak dalje bila je real time galerija koju Božić gradi na slikarskom simpoziju ove godine u francuskom gradu Tourvesu. Tamošnjih 19 sudionika napravilo je minijaturne radove baš za tu «malu galeriju», koja je dobila ime «Fumer tue/Pušenje ubija». Njeno «otvorenje» snimao je umjetnik Anto Tomoto, koji je taj materijal postavio na web portal www.tomototomoto.blogspot.com.

Božić je diplomirao likovne umjetnosti (skulpturu) na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Samostalno izlaže od 1986., otkad je sudjelovao na brojnim skupnim izložbama i projektima suvremene umjetnosti u Hrvatskoj i svijetu. Bavi se i crtežom, knjigama umjetnika, instalacijama i ambijentima. Živi i djeluje kao samostalni umjetnik u Novigradu i Labincima.

Izložba ostaje otvorena do 31. listopada. (Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ)

 

                                   


Podijeli: Facebook Twiter