Frelihova deEvolucija i film o Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prostorima Muzeja suvremene umjetnosti Istre u petak u 21 sat bit će otvorena samostalna izložba Vladimira Freliha iz Osijeka "deEvolucija".

Frelih polazi od osnovnog i elementarnog poimanja umjetnosti, te analizira osnovne postupke bitne u tvorbi vizualnih izričaja. Umjetnički rad u Freliha permanentno je istraživanje konkretnog procesa umjetničkog stvaranja, ali i istraživanje medija kojim se služi, bilo da se radi o slikarstvu, crtežu, ili videu. Upravo u njegovom bavljenju medijima znatno je zastupljen i sam tehnološki proces, odnosno uloga (ne)savršenosti digitalnih zapisa i njihov učinak na finalnu tvorbu umjetničkog produkta.

Na južnom zidu Augustovog hrama u petak od 20 do 23 sata bit će prikazan videouradak Hrvoja Juvančića "Sjećanje grada" filmska ambijentalna instalacija.

Program organiziraju Studio MSUI-ja/MACI i Art Zona Kandler. Nakon Zagreba, Dubrovnika, Rijeke i Starog Grada na Hvaru, Pula je peti grad koji će ugostiti vrijedni umjetnički projekt kojega u suradnji s Kinotekom već osmu godinu provodi autor Hrvoje Juvančić. Radi se o suvremenom spoju prezentacije arhivskog filmskog i kinotečnog materijala koji građanima putem projekcije budi sjećanja na njihov grad kako je nekad izgledao. Za pulsko Sjećanje grada koje će se ostvariti uz potporu Grada Pule i Muzeja suvremene umjetnosti Istre, autor je u kinotečnim arhivima pronašao do sada neviđene snimke Pule iz polovice šezdesetih godina 20. stoljeća. U dvije istovremene projekcije koje je Juvančić naslovio "Proljeće, ljeto, jesen, zima.. pa opet proljeće" Puljani će moći vidjeti ne samo kako je izgledao grad prije 50 godina, nego će možda i prepoznati svoje sugrađane i rođake koji se vide na snimkama. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter