Forum Tomizza: Najbolja priča Natalije Miletić

Milan Rakovac, pobjednica Lapisa Natalija Miletić i predsjednica žirija Daša Drndić
Milan Rakovac, pobjednica Lapisa Natalija Miletić i predsjednica žirija Daša Drndić

Umašku završnicu 14. izdanja međunarodnih pograničnih susreta Forum Tomizza obilježila je dodjela nagrade na 8. književnom natječaju za kratku priču "Lapis Histriae 2013" koju je ove godine dobila Natalija Miletić iz Siska s pričom "Bolji otrov".

Kako je istaknuo ravnatelj Gradske knjižnice Umag Neven Ušumović na natječaj koji je imao temu "Bolji život?" pristiglo je čak 160 radova na hrvatskom, srpskom, slovenskom, talijanskom i bosanskom jeziku, a ocjenjivali su ih književnica Daša Drndić, kao predsjednica žirija, te Elis Deghenghi i Marcello Potocco, koji su izabrali šest priča. Osim pobjedničke priče tu su "La confessione" Rosanne Bubola (Buje), "Bar jednu, ako ne i dvije" Željka Ljubića (Varaždin), "Stručnjak za pakiranje" Koraljke Meštrović (Zagreb), "Bolji život" Sanje Nikolić (Beograd) i "Gracija od čempresa" Želimira Periša (Zadar).

Članovi žirija složili su se da je priča Natalije Miletić, zahvaljujući jasnoći koncepta i izbrušenom stilu, književno uvjerljivo odgovorila na temu "Bolji život?", te time zaslužila nagradu od 8.000 kuna koju joj je uručio inicijator i umjetnički savjetnik Foruma Milan Rakovac.

Osim tekstova koji su se našli u finalu, za knjigu "Lapis Histriae 2013.", koja će biti objavljena krajem godine u izdanju Gradske knjižnice, odabrano je još šest priča – "Opstanak" Velimira Grgića (Zagreb), "Presuda u kontekstu" Slaviše Obradovića (Prijedor), "A miglior vita" Laure Marchig (Rijeka), "Marula posle hunte" Branislave Sovilj (Beograd), "Evropsko nepce u perestrojci" Sabine Alispahić (Novi Sad) i "Kratka zgodovina branja v predmestju" Mihe Mazzinija (Ljubljana).

Nakon ceremonije nagrađivanja u Zajednici Talijana "Fulvio Tomizza" nastavio se književno-znanstveni simpozij, također u znaku teme "Bolji život?", koji se prethodna dva dana odvijao u Kopru i Trstu, gdje su se, kao i danas u Umagu, okupili književnici, sociolozi, povjesničari, glazbenici, likovni umjetnici i novinari – publicisti iz cijele regije.

Jedna od glavnih ideja vodilja ovih susreta jest povezivanje i trajna komunikacija intelektualaca i umjetnika koji žive na granici i djeluju na području kulture, društvenih znanosti i medija, simbolično se oslanjajući na ime i djelo Fulvija Tomizze, književnika rođenog u Materadi kod Umaga, koji je zbog svoje umjetničke i ljudske širine podjednako prihvatljiv za sve etnose sjevernoga Jadrana.

Uspomene na njega na otvorenju simpozija evocirali su Neven Ušumović, umaška dogradonačelnica talijanske manjine Floriana Bassanese Radin i predsjednik ZT-a koji s ponosom nosi Tomizzino ime Pino Degrassi.

Potom su svoja mišljenja o boljem životu iznijeli doktor filologije, lingvistike i književnosti Christian Eccher koji radi na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, doktorica društvenih znanosti i asistentica na odjelu za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani Uršula Lipovec Čebron, kulturologinja iz Zagreba, aktivistica, novinarka i glasnogovornica Ministarstva kulture Nataša Petrinjak, ravnatelj tršćanske Narodne i studijske knjižnice Milan Pahor, te Boris Koroman, asistent na studiju kroatistike Filozofskog fakulteta u Puli i autor novog stalnog postava Memorijalne zbirke Mije Mirkovića – Mate Balote. (Napisala i snimila T. KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter