Filmaši za koordinaciju i protiv ucjena distributera

Dio sudionika okruglog stola u Circolu (D. ŠTIFANIĆ)
Dio sudionika okruglog stola u Circolu (D. ŠTIFANIĆ)

U festivalskom centru Circolo u sklopu Pulskog filmskog festivala održan je radni sastanak na temu filmskih festivala u Hrvatskoj, koji je bio zatvoren za javnost.

Novinari su u salu pušteni pred kraj skupa, a moderator Rajko Grlić sažeo nam je zaključke predstavnika 30-ak filmskih festivala koji djeluju u Hrvatskoj. Na skupu su se između ostalog dogovorili da svoje programe bolje koordiniraju, da se spoje i umreže.

- Pula Film Festival odlučio je probati tematizirati problem hrvatskih filmskih festivala, kojih u Hrvatskoj trenutno postoji 56, a u hrvatskoj kulturi koja je polako nepostojeća i živi na simboličnoj i financijskoj margini filmski festivali su jedni od vrlo rijetkih živih elemenata koji se bave edukacijom publike i budućih filmaša.

Krenuli smo od te pretpostavke i pozvali predstavnike 50-ak festivala, odazvalo se njih 20, 30, a probalo se naći koji su zajednički problemi i kako im prići, objasnio nam je Grlić.

- Treba napraviti koordinacijsko tijelo koje se s jedne strane može oduprijeti ucjenama distribucije, a s druge strane koordinacijom filmova koji mogu kružiti okolo treba ići protiv dogme koju je nekoliko kritičara nametnulo festivalu i koja kaže da je festival dobar samo kad film na njemu "izgubi nevinost" tj. ako se tu prvi put prikazuje, kaže Grlić i ističe da potonju tvrdnju drži besmislenom, u čemu ga podržava i većina sudionika skupa.

- Ako je film dobar i ako ga publika želi vidjeti, a nije ga još vidjela, on je za nju nov. Dobar film zaslužuje biti viđen svugdje i glupo je stvarati pritisak ekskluzivnosti, drži Grlić.

Raspravljalo se i o tome da se uspostavi osnovni cjenik koji su za svaku godinu festivali spremni platiti za film jer je u zadnje vrijeme došlo do velikih ucjena. Događa se da novi festival želi svakako imati film pa ga odjednom plaća tri puta više distributerima. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter