Film "Život je truba" osvojio glavnu nagradu u Rumunjskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Igrani film "Život je truba!" Antonija Nuića osvojio je glavnu nagradu na Na Ceau, Cinema! - Pocket Film Festivalu, održanom u rumunjskom gradu Temišvaru, posvećenom nezavisnoj, ponajprije europskoj kinematografiji.

Nuićev film, prikazan na trećem izdanju tog festivala koji je završio prošle nedjelje, žiri je ocijenio kao ostvarenje "s prirodnom i autentičnom glumom, uspješnom montažom u službi scenarija, sigurnom redateljskom rukom i humorom koji izrasta iz životnih okolnosti". Dodaje se i kako film "podsjeća na činjenicu da bi zvuk trube mogao raspetljati krhku mrežu obiteljskih međuodnosa".

"Život je truba" je film dobrog raspoloženja, pršti humorom i optimizmom, a prati mladi bračni par na turbulentnom putu prema zajedničkom životu, ističu iz Propeler Filma u čijoj je produkciji snimljen. U njemu glume Bojan Navojec, Iva Babić, Zlatko Vitez, Mirela Brekalo, Goran Navojec, Filip Križan, Ksenija Marinković i Filip Šovagović.

Koproducenti su Staragara (Slovenija), Baš ÄŚelik (Srbija), Artikulacija Production (Crna Gora), Hrvatska radiotelevizija (Hrvatska) te Film and Music Entertainment (Velika Britanija).

Rumunjski festival nastoji promicati europski i rumunjski film ne bi li dokazao da su bliskiji tamošnjoj publici od holivudskih i barem podjednako zanimljivi. Njegovo treće izdanje održano je, s nizom projekcija, radionica i događanja, od 14. do 17. srpnja u Temišvaru i Gottlobu.

Još jedan film iz Propelerove produkcije nastavlja uspješnu festivalsku turneju - kratkometražni igrani film "Zvir" redatelja Miroslava Sikavice uvršten je, kao jedini hrvatski predstavnik, u natjecateljski program kratkometražnih filmova ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, koji se održava u kolovozu.

Redatelj Miroslav Sikavica autor je tridesetak dokumentarnih filmova, među kojima i nagrađivani "Oblak" iz 2011. "Zvir", njegov drugi kratkometražni igrani film, kroz realističnu priču na narativno suptilan i sažet način tematizira složenu problematiku divlje i bespravne gradnje u patrijarhalnoj sredini. U svibnju je u Cannesu bio nagrađen posebnim priznanjem programa "15 dana autora". (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter