Festival Athene: Igre su počele!

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Sinoć je u pulskoj Areni inauguriran novi program kulturne razmjene, međunarodni festival ATHENE - Mediterranean Ancient Theatres Network. Taj međunarodni projekt koji doprinosi povezivanju, uspostavljanju dijaloga i kulturne suradnje te revitalizaciji i valorizaciji antičkih teatra na Sredozemlju između četiri europska partnera, počeo je povijesnim spektaklom, odnosno "Spectacvla Antiqva", koji prikazuje borbe gladijatora u drevnom amfiteatru. Ovdje sudjeluju borci pulske gladijatorske škole Spectacvla Gladiatoria te car Vespazijan, Antonija Cenida, careva pratnja, rimski vojnici, zabavljači? U oko sat vremena trajanja programa publika može vrlo slikovito i zorno saznati neke povijesne momente, kao i odgledati zanimljive borbe.

Program ovoga festivala se nastavlja već danas plesnom predstavom "Lazurd, el Viaje a traves del agua". To je jedna od najtraženijih gostujućih predstava španjolske skupine Senza tempo, a u četvrtak je na rasporedu Balletto del Sud koji predstavlja novu verziju baleta "Carosello italiano". Ove plesne predstave održat će se u Areni u 20 sati, dok će u petak na Malom rimskom kazalištu također u 20 nastupiti Dario Marušić i Veja.

Organizatori manifestacije su Arheološki muzej Istre, Turistička zajednica grada Pule, Grad Pula i Javna ustanova Pula Film Festival. (Vanesa BEGIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter