Festival alternative i ljevice u Rojcu


Dio programa Festivala alternative i ljevice Šibenik (FALIŠ) bit će predstavljen u četvrtak i petak u Dnevnom boravku DC-a Rojc.

Program u Rojcu počinje u četvrtak u 19 sati otvaranjem izložbe Alema Ćurina "(I)lustracija Hrvatske". Ovo je dosad najveća Ćurinova izložba koji se proslavio  ilustracijama u Feral Tribuneu, no svoj je profesionalni put krčio i preko Omladinske iskre, Studentskog lista, FAK-a, Nedjeljne i Slobodne Dalmacije, Novosti… Ćurinovi radovi, a složio se s tim i jedan od organizatora FALIŠ-a Kruno Lokotar, ogledalo su Hrvatske. Za glazbeni dio programa pobrinut će se pulski zbor Praksa. U 19.30 umjesto najavljenog Dragana Markovine koji ne može doći zbog spriječenosti, predavanje će održati splitski novinar i psiholog po struci, Damir Pilić koji će sa svojim sugovornicima, Krunom Lokotarom i Emirom Imamovićem Pirkeom razgovarati o kolumni koja je trebala izaći početkom ovog mjeseca.

Pilić je pisao o utjecaju HDZ-a na političke stavove hrvatskih maturanata koji, prema anketi koja je objavljena prije nekoliko dana, imaju prilično nazadne stavove i pokazuju slabo poznavanje povijesti pa ih tako tri četvrtine smatra kako NDH nije bila fašistička država. Tekst ovog novinara i kolumnista koji je trebao izaći u tiskanom izdanju Slobodne Dalmacije nije objavljen, a jedini razlog tomu, smatra autor teksta, je činjenica što kritički piše o HDZ-u.

U petak u 19 sati predstavit će se FALIŠ o kojem će govoriti njegovi pokretači direktor Emir Imamović Pirke, urednik Kruno Lokotar i art direktor Ante Filipović-Grčić. U 20 sati održat će se projekcija filma "Fašizam Inc." Arisa Chatzistefanoua koji predstavlja nepoznate kratke priče iz prošlosti, sadašnjosti i budućnosti fašizma i njegove veze s gospodarskim interesima svakog doba. Film govori o odnosu fašizma i kapitalizma, ali i trenutnoj krizi u Grčkoj i budućnosti Syrize.

Festival alternative i ljevice Šibenik je prvi put održan 2013. godine i za samo tri godine postao je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja u zemlji na kojem se propituju alternativni modeli političkog i ekonomskog uređenja, analiziraju iskustva lijevih pokreta i kreira platforma za novo i drugačije profiliranje ljevice. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter