Fenomenalan Aleksa Gajić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljubitelji stripa, ali i svi oni neupućeni koji imaju priliku raskrstiti s tvrdoglavom predrasudom o stripu kao nižoj umjetničkoj vrsti, svakako bi trebali posjetiti izložbu sjajnog srpskog autora Alekse Gajića "Strip tavan", koja je u subotu u okviru pulskog Sajma knjiga otvorena u Srpskom kulturnog centra u Istri (SKUC) u Maksimijanovoj ulici.

Iako su za službenog otvaranja i selektor Vladimir Šagadin i povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner nadahnuto i s pravom isticali Gajićevu duhovitost koja zaista frca s brojnih radova, posebna su vrijednost i tople, poetske, dirljive priče, kao što su "Buđav lebac" i "Lovačka priča". No, neopterećen, razigran humor, često u maniri Montyja Pythona, ali u autentičnom domaćem izričaju, ipak je dominantna i crtačka i narativna snaga jednog od najproduktivnijih srpskih autora u stripu, ilustraciji i animaciji, i čiji je jedan rad otkupio Hollywood.

To se zorno vidjelo na nasmijanim licima posjetitelja odmah nakon otvorenja izložbe. U tom smislu, minijaturni i iznimno zanatski vješt strip na oblucima i ostatak gusto izložene desne strane galerije SKUC-a, posebni su dragulji ove izložbe koja, zbog brojnosti tabli, ilustracija i nagrađivanih "strip artefakta", zahtjeva od posjetitelja prepuštanje.

- Gajić je jedan od onih "ludičara" koji vole igrivost. Užitak je gledati tablu po tablu. Bože, koliko je duhovit. Sjajan je crtač, meštar stvaranja nečega iz ničega; nježan je, dubok i suptilan, istaknula je Gorka Ostojić Cvajner.

- Ja sam vama dao izložbu, a vi meni nekoliko dana koje ću vjerojatno pamtiti cijeli život, rekao je okupljenima Aleksa Gajić koji je uza sve, kako je podsjetio Šagadin, i ilustrator u kultnom "Politikinom zabavniku". Zbog duhovitosti, Šagadin je Gajića svrstao u društvo s autorom "Balkanskog špijuna" Dušanom Kovačevićem, Čkaljom, Pavlom Vujisićem, Mijom Aleksićem, Brankom Kockicom. No, da je riječ o umjetniku kojega u percepciji ne bi bilo pošteno svoditi samo na razinu humorističkog autora, pokazuje i njegova slojevita strip knjiga "Linije fronta", francusko-srpski album kratkih strip priča kojim se obilježava stogodišnjica Prvog svjetskog rata, a koja je predstavljena u Crvenom slonu Doma HB-a.

Sutra se zahuktava Stripovska ulica!

Subotnjim otvorenjem Gajićeve izložbe u SKUC-u u Makismijanovoj ulici, a istodobno i bogate strip čitaonice u susjednoj prostoriji, ova ulica u središtu Pule (bivša Ribarska) cijelog će ovog tjedna, sve do kraja Sajma, funkcionirati kao "Stripovska ulioca/Via dei fumetti/Strip Strasse". Bit će mjestom strip dućana, projekcija raritetnih dokumentarnih filmova o stripu (u ponedjeljak je u 17 sati u čitaonici SKUC-a na rasporedu 76-minutni film Kena Millsa "The Cartoonist: Jeff Smith, Bone and The Changing Face of Comics"), ali i druženja s autorima u organizaciji pulske udruge Mrkli Mrak. Oni koji su propustili i  Gajićevu izložbu i promociju njegove strip knjige "Linija fronta", imaju priliku u ponedjeljak u 21 sat u galeriji SKUC-a družiti se na tribini s Aleksom Gajićem u okviru programa "Strip-tease". (Zoran ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter