Ex tempore: Umjetnici i tradicijske igre kao fotografski motiv

Nagrađeni autori s Mirandom Legović, voditeljicom manifestacije
Nagrađeni autori s Mirandom Legović, voditeljicom manifestacije

Održan je 11. Foto ex tempore Novigrad 2015. na kojem je sudjelovalo 37 fotografa iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije, Srbije, Kenije i Šri Lanke. Oni su tijekom dva dana u Grožnjanu fotografirali na temu "Grožnjan - 50. godina grad umjetnika", a u Novigradu tradicijske pučke igre. Nakon snimanja svaki je fotograf iz mnoštva snimljenog materijala odabrao snimke koji je ocjenjivao stručni žiri u sastavu Renzo Grigolon, Mario Steffe' i Luka Mjeda, a uz njih, fotografije izložene u parku ispred novigradske Zajednice Talijana ocjenjivali su, kao "vox populi", posjetitelji koji su u velikom broju posjetili izložbu. Glasovanje je bilo omogućeno i putem Interneta.

Edinu Džeki posebna nagrada Općine Grožnjan

Prema odluci stručnog žirija prvu nagradu u kategoriji  "Grožnjan - 50. godina grad umjetnika" dobio je Zoran Erceg iz Splita, drugonagrađeni je Stefan Mihajlović iz Beograda, a treću je nagradu dobio Fernando iz Šri Lanke. U kategoriji tradicijskih pučkih igara prvu je nagradu dobio Vedran Vukoja iz Novigrada, drugu Edin Džeko iz Sarajeva, a treću Dean Dubovac iz Pule. Publika je bila najnaklonjenija Željku Škrbiću iz Novog Sada, a na Internetu je najbolje ocijenjena fotografija Stefana Mihajlovića. Uz to Edinu Džeki pripala je i posebna nagrada Općine Grožnjan i Gradske galerije "Fonticus" iz Grožnjana za najbolju fotografiju na temu "Grožnjan 50. godina grad umjetnika".

Miranda Legović, pokretačica i voditeljica novigradskog Foto ex temporea, kaže da je zadovoljna ostvarenim rezultatima, zapravo snimljenim fotografijama koje su autorski kreativno i tehnički dobro obradile zadane teme. Stoga je umjetnički aspekt 11. Foto ex temporea Novigrad u potpunosti uspio.

Nije bilo lako, kaže Legović, pogotovo u novigradskom dijelu snimanja tradicijskih igra koje su uprizorili novigradski volonteri, uglavnom umirovljenici i polaznici dječjeg vrtića. Oni su igrali briškulu i trešetu, moru, "braccio di ferro", boće, a djeca "lastik", špekule i slične igre. Na koncu je i ovaj dio programa uspješno realiziran te Miranda Legović zahvaljuje sugrađanima koji su svojim sudjelovanjem, kao dobri modeli, omogućili fotografima da snime dobre fotografije. Ona očekuje da će odaziv fotografa iduće godine biti veći, a time i konkurencija žešća, jer su ove godine zbog zdravstvenih poteškoća izostali neki talijanski fotografi.

Dobro odabrane teme

Na svečanoj dodjeli nagrada Miranda Legović je zahvalila svim autorima koji svojim sudjelovanjem na Foto ex temporeu Novigrad sudjeluju u stvaranju fundusa koji zadovoljava kriterije izlaganja i u prestižnim foto-galerijama.       

Članovi žirija pohvalili su manifestaciju koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj autora, a nisu štedjeli ni riječi hvale za Mirandu Legović, koja uspijeva u Novigrad privući fotografe iz raznih zemalja. Steffe' je dodao kako su obje teme dobro odabrane, što je i rezultiralo velikim brojem dobrih fotografija. Uz to, dobro je što se i kroz ovakav, umjetnički izraz, afirmira Grožnjan, kao grad umjetnika, ali i tradicionalne igre koje na ovaj način mogu postati zanimljive i onima koji se još u njima nisu okušali. No, najvažnije je da su obje teme nudile velike mogućnosti za kreativno izražavanje.

Na kraju ovog lijepog kreativnog druženja fotografe i publiku je pozdravila i sudionicima zahvalila Paola Legovich Hrobat, predstavnica organizatora, predsjednica novigradske Zajednice Talijana. Zamjenica župana Giuseppina Rajko, zadovoljna je što je ova izložba godine u godinu sve zanimljivija, a Mariana Jelicich Buic, potpredsjednica Izvršnog odbora Talijanske unije, dodala je da ova manifestacija postaje sve prepoznatljivija među umjetnicima, a velika zasluga u tomu pripada novigradskoj Zajednici Talijana i Mirandi Legović koje je svake godine uspješno organiziraju. Uz Zajednicu Talijana Novigrad, suorganizator je  Udruga fotografa Istre, a pokrovitelji su Istarska županija, Grad Novigrad, Talijanska unija, Turistička Zajednica Novigrad i Narodno sveučilište u Trstu. (Napisao i snimio Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter