EMI-ju prostor u Kaštelu potvrđen ugovorom

Pazinski Kaštel (A. DAGOSTIN)
Pazinski Kaštel (A. DAGOSTIN)

Pazinski gradonačelnik Renato Krulčić i Lidija Nikočević, ravnateljica EMI-ja (Etnografski muzej Istre) potpisali su ugovor o korištenju prostora u pazinskom Kaštelu.

Naime, Kaštel dijele EMI, Muzej grada Pazina (MGP) i Državni arhiv u Pazinu, a ovim su ugovorom definirani prostori koje će idućih 20 godina koristiti EMI kao županijska i MGP kao gradska ustanova.

Ova dva muzeja, od izdvajanja MGP-a iz EMI-ja 1997. koriste, zapravo dijele, određene zasebne i zajedničke prostore, a ovim je ugovorom precizirano koji su to prostori, rekao je ovom prigodom Krulčić, dodajući kako se uglavnom radi o istim prostorima koje su i dosad koristili muzeji, samo što je sada uspostavljan ugovorni odnos.

Nikočević je istaknula kako će se urediti i neki novi zajednički prostori poput preparatorske radionice i prostora za edukativne aktivnosti. Ovaj se ugovor potpisuje i zbog uređenja stalnog postava EMI-ja koji bi se u dogledno vrijeme trebao postaviti u Kaštelu. Njegovo postavljanje i oblikovanje ponajprije ovisi o sredstvima. Prvi su planovi i predračuni predviđali oko pet milijuna kuna.

Međutim, zbog financijske situacije u državi projekt je reduciran, a upravo se očekuje očitovanje Ministarstva kulture o stalnom postavu EMI-ja u Pazinu koji u novom obliku košta oko dva milijuna kuna.

Nikočević ovaj ugovor smatra važnim i zato što su ulaganja u Kaštel velika i teško se mogu planirati jer se radi o srednjovjekovnoj zgradi koja je bez posebnih ulaganja nije podobna za suvremene muzejske potrebe. Ona smatra kako će EMI svojim projektima i stalnim postavom u Kaštelu pomoći oživljavanju starog dijela grada Pazina, kojeg treba otvoriti ljudima, a poglavito turistima. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter