Eksploatacija osmijeha Milana Marina u Luci

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

U pulskoj Galeriji Luka otvorena je samostalna izložba Milana Marina „Pet dana“, koja će se moći razgledati do 19. listopada.

Izložba je postavljena u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre čiji je Marin član, a u ime ove udruge otvorila ju je Tina Širec Džodan. Ona je ispričala zanimljivu anegdotu o malom dečku koji je došao, pogledao sve radove i kazao da mu se sviđaju te pitao je li ove radove slikalo jedno dijete ili više njih.

Marinovi radovi izgledaju kao da su ih radila djeca, ali ova se izložba bavi licemjerjem u društvu, što je prikazano kroz osmijeh, kakav god on bio, koji se provlači kroz sve segmente djelovanja u društvu i koji je eksploatiran na sve moguće načine, kako je primijetila Širec Džodan. Zato se Marin njime poigrao na svoj način u radovima koje izlaže u Galeriji Luka, a osim crteža, ima tu i loptica na kojima su nacrtani danas sveprisutni emotikoni bez kojih se ne može zamisliti suvremena neformalna pisana komunikacija.

Marin živi i radi u Umagu. Nagrađen je s pedesetak međunarodnih nagrada i priznanja. Dio njegovih radova nalazi se u privatnim i javnim zbirkama od Istre do Frankfurta, a dvije javne skulpture nalaze se u Umagu. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter