Ekspanzije: Ženski književni i likovni rukopisi

Jadranka Černjul,Dorina Vlakančić, Elena Puh Belci, Viviana Benussi, G. Valeria Rota, A. Perkov i N. Načinović (D. MEMEDOVIĆ)
Jadranka Černjul,Dorina Vlakančić, Elena Puh Belci, Viviana Benussi, G. Valeria Rota, A. Perkov i N. Načinović (D. MEMEDOVIĆ)

Na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj knjižnici i čitaonici predstavljeno je treće izdanje projekta "Ekspanzije/Espansioni", koji će se održati u pulskoj Gradskoj knjižnici u petak s početkom u 17.30 sati, i potom će se istoga dana nastaviti u MMC-u Luka u 19 sati.

Kako su rekle pulska dogradonačelnica Elena Puh Belci i dožupanica Viviana Benussi, "Ekspanzije 2014.", projekt s medaljom predsjednika Italije Giorgia Napolitana, je treće izdanje međunarodne izložbe suvremene umjetnosti gdje se žene izražavaju u svim umjetničkim disciplinama.

- Put izložbe "Ekspanzije" je krenuo iz Trsta 2012., a iste je godine održan i u Rijeci, te potom u Pazinu i Rovinju, da bi nakon Poreča, gdje je održan lani, stigao do Raba i Pule, kazala je Benussi ističući da se projekt odvija pod pokroviteljstvom Grada Pule i Istarske županije.

U petak u 17.30 sati u Gradskoj knjižnici održat će se performans naracije gdje će žene poduzetnice, znanstvenice i umjetnice govoriti o svom životnom putu. To će činiti dožupanica Viviana Benussi, dogradonačelnica Pule Elena Puh Belci, ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Nela Načinović, umirovljena sveučilišna profesorica i književnica Nelida Milani Kruljac, Dorina Vlakančić, predsjednica HDLU-a Istre, Lorella Limoncin Toth, pročelnica Konzervatorskog odjela Istarske županije, Patrizia Milani, predsjednica Lions kluba Pula, Alida Perkov, predsjednica BPW-a, pjesnikinje Marija Ribarić i Davorka Kotiga Flego, umirovljena dugogodišnja ravnateljica Talijanske srednje škole Claudia Milotti, te gošće Valentina Petaros i Ester Pacor.

Uz to, sudjelovat će pjesnikinje Antonella Barina, Mara Bomben, Bianca Bonazzoli, Barbara Grubissa, Nuria Kanzian, Gabriella Musetti, Nicoletta Nuzzo, Gonca Ozmen, Ester Pacor, Melita Richter i Graziella Valeria Rota.

Sat i pol kasnije, u 19 sati u MMC-u Luka, bit će otvorenje izložbe slika, uz koncert kantautorice i glumice Elis Lovrić. Svoje će radove izložiti: Marianna Accerboni, Patrizia de Angelini, Sanja Simeunović Bajec, Lilia Batel, Manuela Cerebuch, Alenka Deklić, Eulalia de Vega Masana, Mitzi Drysdale, Simonetta Fontani, Marisa Milan, Roberta Weissman Nagy, Adriana Perego , Monika Petrović, Olivia Siauss, Barbara Romani, Graziella Valeria Rotta, Aleksandra Rotar, Amina Konate Visintin, Mirjana Grahovac Vojinović, Anna Zamolo i učenici Umjetničke škole i državnog instituta "Enrico i Umberto Nordio" iz Trsta sa svojim nastavnicima.

Na konferenciji za novinare nazočnima su se obratile Nela Načinović u ime domaćina, Gradske knjižnice i čitaonice Pula, Jadranka Černjul ispred Sigurne kuće i Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Dorina Vlakančić ispred HDLU-a Istre, Alida Perkov ispred BPW-a i Graziella Valeria Rota, selektorica izložbe. Organizatori su Galerija MMc-a Luka-Anex, Gradska knjižnica i čitaonica Pula, HDLU Istre, BPW Pula i ArteVita gente Adriatica FVG. Jadranka Černjul napomenula je da se 22. rujna obilježava Nacionalni dan protiv nasilja nad ženama te predstavila je talijanski prijevod letka Sigurne kuće, koji je realizirala agencija S.I.M.P.L.E. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter