Dvojezično izdanje monografije o pazinskoj crkvi

Maria Cliselli, Gracijela Paulović i Tulio Vorano (D. ŠIŠOVIĆ)
Maria Cliselli, Gracijela Paulović i Tulio Vorano (D. ŠIŠOVIĆ)

U pazinskom sjedištu Zajednice Talijana svečano je predstavljena knjiga "Il Duomo di Pisino - Župna crkva u Pazinu" autora Nerine Feresini, Gabrielle Gabrielli Pross i Fabrizia Pietropolija, dvojezično izdanje knjige prvotno objavljene samo na talijanskom, u izdanju esulske udruge "La Famiglia Pisinota" u Trstu 1978. godine. Nakladnik ove knjige je Zajednica Talijana u Pazinu, a sunakladnik riječki Edit. U istoj takvoj suradnji 2012. godine objavljeno je i dvojezično izdanje knjige Nerine Feresini "La foiba di Pisino - Pazinska jama", čime je započelo približavanje hrvatskoj čitalačkoj publici djela jedne od najplodnijih autorica podrijetlom iz Pazina. Nerina Feresini rođena je u Pazinu 1912. godine, umrla je u Trstu 2007. godine, a objavila je niz publicističkih knjiga o povijesnoj, kulturnoj i prirodnoj baštini te o društvenom životu Pazinštine i Istre, koje se tek sada počinju objavljivati i na hrvatskom jeziku, odnosno u dvojezičnim izdanjima budući da su izvorna talijanska izdanja danas vrlo raritetna, uz potpore Talijanske Unije odnosno talijanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Brojni suradnici

Knjigu su uz predstavnicu nakladnika, predsjednicu pazinske Zajednice Talijana Gracijelu Paulović, predstavili Maria Cliselli, tršćanska publicistkinja također podrijetlom iz Pazina, te povjesničar Tulio Vorano. Djelo je s talijanskog prevela Morana Čale, a latinske tekstove preveo je Luka Vukušić

Osim triju nominiranih autora, na prvom izdanju ove knjige surađivali su još Renato Penso kao autor fotografija, mons. Luigi Parentin kao konzultant za natpise, Andrea Benedetti za heraldiku, te Mario Francesco Tiepolo, a predgovor knjizi napisao je nadbiskup Antonio Santin (1895.-1981.).

U uvodnom dijelu knjige Nerina Feresini piše o povijesti odnosno o nastajanju i gradnjama pazinske župne crkve Sv. Nikole iz 17. stoljeća i drugim crkvama na istom mjestu koje su joj prethodile, sve do 13. stoljeća. O prvotnoj crkvi iz 13. stoljeća detaljnije piše Gabriella Gabrielli Pross, a od iste je autorice i sljedeće poglavlje u knjizi u kojemu se crkva Sv. Nikole analizira prema arhitektonskim stilovima. Slijedi poglavlje o freskama o kojima piše Fabrizio Pietropoli, s ocjenom da "kasnogotički prezbiterij crkve Svetog Nikole u Pazinu čuva jedan od najsloženijih i najujednačenijih ciklusa fresaka na području Istre", i datacijom pazinskih fresaka oko 1460.-1470. godine. Slijedi ponovno poglavlje Gabrielle Gabrielli Pross o ciklusima fresaka Postanka svijeta i Raspeća te o oltarskoj pali Sv. Nikole; Pietropoli zatim piše o šest baroknih bočnih oltara; a u naredna tri poglavlja Pross piše o crkvenoj opremi i namještaju.

Iscrpne bibliografske natuknice

Pretposljednjem poglavlju "Od grobljanske crkve do groblja" autorica je Nerina Feresini, i u njemu se potanko opisuju grobne ploče sačuvane u unutrašnjosti crkve, a posljednje poglavlje, također Feresinino, posvećeno je pazinskim prepozitima, crkvenim dužnosnicima koji su imali ovlasti nešto veće od župničkih, a prvi poznati pazinski prepozit bio je Ursus o kome postoji zapis iz 1285. godine.

Knjizi su pridodane i iscrpne bibliografske natuknice, a fotografijama, prenijetima iz izvornog izdanja, prikazane su freske, oltari, te arhitektonske cjeline i detalji pazinske župne crkve.(Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter