Dva slikara s poetikama koje se nadopunjuju

Djela Igora Rakčevića  (D. ŠTIFANIĆ)
Djela Igora Rakčevića (D. ŠTIFANIĆ)

"Rajko Todorović Todor i Igor Rakčević unijeli su silnu duhovnost u svoja djela, a premda su im poetike potpuno različite, one se nadopunjuju", naglasio je Ante Mihovilović na preksinoćnom otvaranju izložbe radova dvojice istaknutih crnogorskih likovnih umjetnika u pulskim prostorijama Europskog centra za mir i razvoj, iza Augustovog hrama.

Autori nisu prisustvovali pulskom otvaranju izložbe koja je za ovu priliku preseljena iz zagrebačke galerije "Zvonimir", a prisutne je prekjučer kratko u ime domaćina pozdravila voditeljica Centra prof. dr. sc. Gordana Ajduković. Rajko Todorović (1952.) je predstavljen ciklusom pejzaža "Gubilišta" - referirajući se njime na ratom ranjene pejzaže koji su, premda u jakim gestama i bojama, sumorni - te serijom od 53 ljudske glave malog formata, postavljenom u vodoravnim i okomitim nizovima. Ova je serija metafora izgubljenog identiteta ljudi s ovih prostora, ali i memento žrtvama rata. Za ovog slikara dubokog promišljanja i rijetke samosvojnosti, Pavle Goranović je u pratećem katalogu kazao da njegove slike "nisu drugo do smjeli pogledi pravo u lice života s kojim se često mimoilazimo, u oči onih koji su minuli, a još ih negdje možemo sresti, ili nam se samo čini da je to tako".

Slikar i grafičar Igor Rakčević (1971.), s tamnijom paletom, blizak je magičnom realizmu, s motivima anđeoskih glava, mjeseca, zvijezda, lišća, cvijeća, kao i kozmičkim motivima poput rađanja zvijezda, i s težnjom da se pogledom uprtim u ljepše nebeske sfere prevlada težina zemaljske egzistencije. Ovaj autor, piše Goranović, hrabro ulazi u nepoznate prostore, i to uz primjenu zahtjevnih tehnika, poput stensila koji traži punu posvećenost, a pri tome pokazuje majstorstvo i sklonost prema detaljima u jednom odista strpljivom radu, kakav je i njegov stav i njegov umjetnički put uopće. (Z. ANGELESKI, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter