Druga će izložba biti potpuno drugačija

Krsto Piton kraj svojih radova (V. HABEREITER)
Krsto Piton kraj svojih radova (V. HABEREITER)

Poznati porečki umirovljenik Krsto Piton otvorio je preksinoć u Klubu Galija izložbu svojih radova nastalih u proteklih godinu dana, u njegovoj 91. godini! Barba Krsto mnogim je sugrađanima poznat kao ribar, skladatelj, pjevač, slikar amater, jedan od osnivatelja Likovne udruge Poreč i prvi njezin predsjednik.

Prije četiri godine sve je iznenadio izdavši svoj prvi nosač zvuka pod nazivom "Plavo more, puno škoji, Olibe ja te volim", sa kojeg je za jednu od pjesama snimio i spot, a sada je sugrađane ponovno ugodno iznenadio izložbom na kojoj je predstavio dvadeset i tri nova rada, uglavnom akrila na platnu, apstraktnih motiva, te vrlo veselih i živih boja.

- Druga izložba bit će potpuno drugačija, neće uopće biti upotrebe kista, treba isprobavati nove tehnike, kazao je barba Krsto na otvorenju izložbe.

Ukratko se pred okupljenim prijateljima, rodbinom i poznanicima prisjetio svog životnog puta bogatog iskustvom i seljenjima od rodnog Oliba sve do Poreča gdje živi već gotovo pola stoljeća. Nije skrivao da mu je Poreč vrlo drag grad, a sugrađani su ga prije nekoliko godina nagradili nagradom "Sveti Mauro".

Kako je podsjetila Ester Diklić, predsjednica LUP-a na otvaranju izložbe, barba Krsto je 1970. godine počeo pohađati tečaj u okviru radničkog stvaralaštva tadašnjeg Narodnog sveučilišta u Poreču kod profesora Argea Curta. Imao je tada 47 godina i od onda sudjeluje u amaterskim umjetničkim aktivnostima u gradu. Na njegovu inicijativu 2005. godine 26 njegovih kolega i prijatelja osnovalo je LUP, a kako je dodala Diklić, očekuju da i barba Krsto dogodine izložbi povodom desete godišnjice rada doprinese svojim djelom. Otvorenje izložbe uveličala je predstavivši se sa dvije skladbe na flauti Krstina praunuka Eleonora, a druženje se nastavilo uz zakusku. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter