Draganu Velikiću NIN-ova nagrada za roman o majci, sebi i - Puli

Dragan Velikić
Dragan Velikić

Dragan Velikić ovogodišnji je dobitnik prestižne NIN-ove nagrade koju je osvojio romanom "Islednik". Riječ je o romanu koji je u Srbiji objavila Laguna, a u Hrvatskoj MeandarMedia. U finišu borbe za uglednu nagradu bili su i Svetislav Basara s romanom "Anđeo atentata" i Vule Žurić s romanom "Republika Čopić", a za nagradu je bilo prijavljeno čak 178 romana.

Sugestivna i slojevita priča

Velikić je već osvojio NIN-ovu nagradu 2007. romanom "Ruski prozor", a od početka dodjeljivanja ove nagrade 1954. godine, Dobrica Ćosić i Živojin Pavlović jedini su prije Velikića osvojili dvije NIN-ove nagrade.

- Roman "Islednik" sugestivno je i slojevito ispripovijedana priča o uvjetovanosti pojedinca složenim egzistencijalnim okolnostima na koje se ne može racionalno utjecati. Što oblikuje čovjeka? Na ključno pitanje cjelokupne modernističke književnosti, pitanje identiteta, Velikić u romanu "Islednik" odgovara tematizacijom najrazličitijih mogućih vidova oblikovnih utjecaja, počevši od porodične priče, roditeljskih sudbina, preko porijekla, povijesti, društva, ideologije, umjetnosti, geografskog prostora do enigme genetskog naslijeđa koja se razrješava u svakoj pojedinačnoj egzistenciji", navodi žiri u obrazloženju.

Prilikom prošlomjesečne promocije romana na pulskom Sajmu knjige u Istri, Velikić je u ispunjenom Crvenom salonu Doma hrvatskih branitelja kazao da je "ovo prije svega roman i o ovom gradu".

Oživjeti godine odrastanja

- Odrastao sam u Puli. Prosto sam želio oživjeti godine odrastanja 60-ih; htio sam oživjeti tu memoriju, a onda je krenulo u lik majke. To je i priča o demenciji, kao i priča o tome kako u jednom trenutku prepoznajemo svoje roditelje u nama, kazao je tada Velikić. Komentirajući njen naslov, autor je dodao da knjiga ima nešto od noir atmosfere. "Cijelo vrijeme istražujem i porodicu i sebe i gradove i zemlju u kojoj sam živio".

Dragan Velikić, rođen 1953. godine u Beogradu, djetinjstvo je proveo u Puli, autor je brojnih hvaljenih romana kao što su "Danteov trg", "Via Pula", "Astragan", "Bonavia", "Slučaj Bremen", "Hamsin 51"... Monografiju "Pula - grad interval" (2014) objavljena je u koautorstvu s pulskim fotografom Igorom Zirojevićem i povjesničarkom umjetnosti Paolom Orlić. Velikićeve su knjige prevedene na 15 europskih jezika. Od 2005. do 2009. godine bio je veleposlanik Republike Srbije u Austriji. Živi u Beogradu kao slobodni književnik. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter