Dr. Inat - kazalište za liječenje depresije

Konferencija za novinare u povodu 30. rođendana kazališta Dr. Inat 
Konferencija za novinare u povodu 30. rođendana kazališta Dr. Inat 

- Kazalište Dr. Inat živo je unatoč svemu, a od 27. do 30. ožujka slavimo njegov 30. rođendan. Sam naslov proslave je "Kazalište za umjetničku proizvodnju i liječenje depresije". Jedino su Finci shvatili da je umjetnost jedini način da ljudi ostanu zdravi, a u ovim vremenima su nam ti lijekovi tim više potrebni.

U 30 godina postojanja Inata bilo je svega i svačega: i kriza i zamora i puno "nikad više", ali ipak smo još uvijek tu. Pula je težak grad, a upravo ovim mlađim generacijama koji s nama rade ovu proslavu poručujem da će oni koji u ovom gradu dijele novac njihovu vrijednost shvatiti tek za četiri-pet godina, kazao je voditelj kazališta Dr. Inat Branko Sušac na današnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je da je Dr. Inat u svojih 30 godina postojanja osvojio 30-ak nagrada, putovao po cijelom svijetu, ostvario 15-ak međunarodnih koprodukcija te je izrazio nadu da su sve te suradnje bile obostrano korisne.

Program proslave počinje u srijedu u 20 sati u prostorima kazališta gdje će dramska skupina Korak održati premijeru predstave "Iskorak" koja će biti reprizirana u četvrtak u 18 i 20 sati. Redatelj predstave, mladi Patrik Lazić napomenuo je da je predstavu odbila pulska gimnazija zbog, po riječima ravnateljice, problematičnog teksta.

- Predstava se bavi LGTB tematikom - točnije protiv nasilja nad gay osobama. Možemo slobodno reći da se dogodio sukob između predstave i okoline, a na tom su testu pali i pulska gimnazija i roditelji koji su djeci zabranili da u njoj sudjeluju i raznorazne udruge koje smo priupitali da nam pomognu. Srećom, pomogao nam je Branko koji nam je ponudio prostor gdje tu predstavu možemo odigrati.

Ulaz na predstavu je besplatan, a zbog velikog broja zainteresiranih molimo sve koji predstavu žele pogledati da rezerviraju svoje mjesto na broju 097 600 5074, kazao je Lazić.

Program proslave nastavlja se u 20 sati kada će nastupati kazališna skupina Go-Go Wrighters s predstavom "Kud i kamo". U 21 sat će nastupati nova grupa Fusion of Us na čijem je čelu Marko Jovanović.

Subota je rezervirana za cjelodnevno slavlje, a počinje u 11 sati predstavom "Zaljubljeni Pipo" Teatra Naranča. U podne je na redu "Bajka za prijatelja Enesa: Postanak ruže" Snježane Akrap Sušac i "Dobro jutro s Enesom Kiševićem" te "Bomboni za Inat" zbora Rondo Histriae.

Projekcije filmova "Ethan", Elvisa Lenića, "Janez" Andree Celija i Urše Kotelc te "ŠuraNoveOvce" Ide Skoko na programu su u 13 sati, dok će legendarni Grga održati samostalni koncert u 14 sati.

Performans "Mamma la mandarina" Sabine Aličić na programu je u 16 sati, a nakon nje će u 16.30 sati performans naziva "Sub Motion" održati Josip Pino Ivančić, Ivana Nataša Turković i David Belas.

Slijedi performans "Hrvatska rapsodija" Šandora Slackog i Branka Sušca u 17 sati te Derviški ples udruge Roma u 17.30 sati. Šikuti Machine će svoj poznati performans "Manjadura" održati u 18.30 sati, a nakon njih je u 20 sati na redu koncert vokalne skupine Franko Pušac.

Program zatvara jazz koncert pulskih jazzera okupljenih pod nazivom Jahači rumene kadulje koji počinje u 20.30 sati.

U programu su i cjelodnevne prezentacije među kojima su promocije slikovnica "Starosmijeh" Vibora Juhasa i Vanje Marković i "Branku za sanak pravi pjesmica o sretnoj kravi" Feodore Gubaš. Tu su i izložbe crteža Olje Grubić i Ivane Nataše Turković, zatim instalacije Roberte Weissman Nagy i Tee Plepelić te izložba kostima i skica Strukovne škole Pula.

U sklopu proslave 30. godina Dr. Inata slikari Claudio Ugussi, Robert Pauletta i Andi Pekica otvorit će vrata svojih ateljea, kao i fotografski atelje Kapula te udruge Zelena Istra i Nikola Tesla. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter