Doživjeti spokoj prirode i nelagodu zbog opasnosti


Do 4. rujna u pulskoj Galeriji Anex MMC-a Luka moći će se razgledati izložba "Is_land II" za koji je voditeljica MMC-a Mirjana Grahovac Vojinović kazala na otvorenju da je malo neobičan projekt koji objedinjuje više polja umjetničke ekspresije.

Interaktivni projekt

Projekt je realizirala grupa autora okupljenih oko Umjetničke organizacije 21:21; autorica koncepta te koreografkinja i plesačica Petra Hrašćanec, dramaturg Saša Božić, skladatelj i glazbenik Nenad Sinkauz, autor eksperimentalnog videa Davor Sanvincenti, fotografkinja Petra Mrša, tehnički direktor Bojan Gagić, inženjer zvuka i programer Miodrag Gladović te producent Danijel Popović koji je preksinoć prisustvovao otvorenju.

"Is_land II" je interaktivni projekt u kojem je važno sudjelovati da bi se shvatilo njegovo značenje, a sudjeluje se vrlo jednostavno, tako što se između izloženih fotografija u zamračenoj prostoriji stane na neku od crnih plastičnih ploča što pokrene određene zvukove, sve kako bi se dočarao prirodni ambijent Velebita u kojem je projekt nastao. Tu je i video projiciran na malom ekranu u kojem Hrašćanec pleše a da bi ga se potpuno razumjelo treba staviti slušalice koje se nalaze pored ekrana.

- Htjeli smo ljudima koji dođu pogledati izložbu prenijeti osjećaj koji je nama stvarao taj nepregledan prostor koji nam je bio dan kao na dlanu, a toliko je ograničen i kontaminiran i tim zaostalim minskim poljima, nepreglednom divljom šumom kroz koju se vrlo teško probijati. Tu je taj osjećaj, s jedne strane mira i nekakvog spokoja, a s druge strane konstantnog opreza i te nekakve nelagode koji su ostaci ljudskog "rada", boravka ostavili za sobom. To smo htjeli prenijeti onima koji izložbu posjete rekao nam je Popović.

Opasnost od mina

Ekipa je na Velebitu, odnosno na području oko brda Zir, boravila tjedan dana u srpnju prošle godine. Kako kaže, svi oni dolaze iz urbanih sredina i otišli su na Velebit koji je nešto sasvim suprotno od toga pa se neki ljudi u tome ne snalaze. Tu je taj osjećaj nepoznatog plus potencijalne opasnosti skretanja s puta.

Ovo je za sada druga izložba proizašla iz projekta. Prva je napravljena nakon što su nastali radovi za vrijeme boravka na otoku Pjatiću, općina Sali. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter