Dojmljiv nastup vrhunskih glazbenika

Mezzosopranistica Katja Markotić i Puhački ansambl iz Bergama, kojim je ravnao dirigent Pieralbert Cattanea
Mezzosopranistica Katja Markotić i Puhački ansambl iz Bergama, kojim je ravnao dirigent Pieralbert Cattanea

Odličnim koncertom u dupkom ispunjenoj crkvi svete Eufemije završeno je XXI. izdanje Ljetnog festivala Rovinj, čija je organizatorica i umjetnička voditeljica istaknuta mezzosopranistica Katja Markotić i nastupila u samoj završnici. Ovoljetna koncertna je sezona, imala 11 atraktivnih nastupa domaćih i inozemnih umjetnika a završena je nastupom vrhunskih glazbenika Puhačkog ansambla iz Bergama, kojim je ravnao dirigent i skladatelj Pieralbert Cattanea, a oni su bili kvalitetna glazbena pratnja Katji Markotić, poznatoj i vrsnoj Lied interpretkinji.

Zanimljiv i znalački osmišljen koncertni program započeo je Mozartovom simfonijom u Es-duru K.543, nakon koje su uslijedile tri skladbe iz "Lieder von Gellert" op.48 L. van Beethovena, a potom orkestrirana pjesma J. Brahmsa "Es ist ein Ros' entspungen". Nakon nje su se sasvim lijepo nadovezale tri simfonijske pjesme R. Straussa -"Das Rosenband", "Morgen" i "Zueignung" u stilski promišljenoj i duboko suživljenoj izvedbi mezzosopranistice Katje Markotić. Također, vrijedno je naglasiti da je to bila ujedno i prva orkestralna izvedba pjesama R. Straussa u Rovinju a i puno šire.

U drugom dijelu koncerta odjeknuli su najprije zanosni zvuci "Serenade" op. 22 A. Dvořáka, a nakon nje uslijedili su i raskošni zvuci "Slavenskih plesova" op.46., koje je oduševljena publika primila s velikim odobravanjem. Kao posljednja točka njihova razigranog programa bila je Mozartova arija "Parto, parto ma tu ben mio" iz opere "La clemenza di Tito", u suverenoj i dojmljivoj izvedbi mezzosopranistice Katje Markotić i vrhunskih glazbenika puhačkog ansambla. Zahvaljujući dugotrajnom aplauzu publike za bis je izvedena i Mozartova prpošna, mladenačka pjesma "Oiseaux, si tous les ans", čime je najdugovječniji festival tzv. ozbiljne glazbe u Istri i okončan za ovu sezonu. (Nina ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter