Dodjelom nagrada počeli 14. Dani Orisa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dodjelom nagrada Oris Tehnoplast laureatima - istaknutom nizozemskom arhitektu i urbanistu Winyju Maasu i poznatom hrvatskom arhitektu Idisu Turatu počeli su u Zagrebu 14. Dani Orisa - najveći međunarodni arhitektonski simpozij u ovome dijelu Europe, koji već tradicionalno okuplja regionalnu arhitektonsku scenu.

Tradicionalno je i mjesto dvodnevnoga okupljanja regionalnih arhitekata i njihovih kolega iz Europe i svijeta - Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskoga, kao i visoki pokrovitelji te manifestacije -  hrvatski predsjednik Ivo Josipović, Ministarstvo kulture, grad Zagreb te veleposlanstava država iz kojih dolaze predavači koji ove godine sudjeluju na simpoziju.

Sudionike su i pozdravili visoki pokrovitelji, među kojima i predsjednik Ivo Josipović koji je istaknuo globalnu važnost arhitekture, te zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji ni ove godine nije propustio iskazati potporu organizatoru manifestacije - Oris Kući arhitekture.

Ono što se pak svake godine mijenja jest partner s kojim tvrtka Oris dodjeljuje nagrade, a ove godine to je tvrtka Tehnoplast d.o.o. osnovana 1991. godine i registrirana za završne radove u graditeljstvu.

Dani Orisa poznati su i po tome što se na njima svake godine dodjeljuju dvije nagrade - jedna za izuzetan doprinos razvoju arhitekture, a druga za izuzetan arhitektonski projekt.

Tako je ove godine nagradom Oris Tehnoplast za izuzetan doprinos razvoju arhitekture 'ovjenačan' Winy Maas koji je, kako je istaknuto u obrazloženju, "samostalno ili sa svojim uredom MVRDV snažno utjecao na arhitekturu kraja 20. i početka 21. stoljeća". Objašnjava se da se metoda rada Maasa i njegova ureda "bazira na projektiranju kroz istraživanje (research-based design) za što je polazište kontinuirano preispitivanje suvremenog urbanizma i društva koje urbanizam stvara.

Nagradu Oris Tehnoplast za izuzetan arhitektonski projekt primio je Idis Turato za sportsku dvoranu Osnovne škole Frana Krste Frankopana u povijesnoj jezgri Krka i realizaciju trga što je, stoji u obrazloženju nagrade, "uzoran primjer aktivnoga dijaloga suvremene arhitekture s topografijom i urbanom morfologijom, a realizacija sportske dvorane i trga samouvjeren je nastavak toga dijaloga koji formira novo važno društveno žarište grada, kako u identitetskom tako i u performativnom smislu".

U prvome dijelu simpozija predavanja su održali i Pascal Flammer, mladi švicarski arhitekt i profesor na ETH-u u Zürichu i Miquel Adria, meksički arhitekt, izdavač i urednik međunarodnog časopisa Arquine koji je govorio o povijesti meksičke arhitekture, osobito o radu Luisa Barragána i njegovu utjecaju na meksičku arhitekturu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter