Dodijeljene nagrade "Prozak" i "Na vrh jezika"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mlada varaždinska spisateljica Iva Tkalec i pjesnik Alen Brlek iz Zagreba dobitnici su ovogodišnjih nagrada za najbolje rukopise proze i poezije autora do 35 godina "Prozak" i "Na vrh jezika", koje dodjeljuju izdavačka kuća Algoritam i dvotjednik "Zarez".

Iva Tkalec (1984.) priče je počela pisati 2011. a do danas ih je objavila tridesetak, od kojih je njih dvadesetak objavljeno u zajedničkim zbirkama, te na internetskim natječajima u Hrvatskoj i regiji. Osvojila je drugu nagradu za kratku priču na natječaju "Stanislav Preprek" 2011., a putem natječaja "Reč u prostoru" odabrana je za sudjelovanje na Aprilskim susretima u Beogradu 2012., 2013. i 2014. te na prvom "Tookbook Storytelling" događanju 2014. Nagradu "Prozak" za najbolji prozni rukopis u 2013. priskrbila joj je priča "Obiteljske igre".

Nagradu "Na vrhu jezika" za najbolji neobjavljeni pjesnički rukopis dobio je Alen Brlek (1988.), mladi pjesnik koji do sada nije sudjelovao na nekom značajnijem natječaju niti objavljivao svoj rad osim u e-časopisu "Književnost Uživo". Trenutno živi u Dugom Selu, nezaposlen je i dane uglavnom provodi u promišljanju onoga što piše i pisanju.

O nagradama je odlučivao tročlani žiri u sastavu Olja Savičević Ivančević, Marko Pogačar i Kruno Lokotar. Riječ je o natječajima trajno otvorenim za autore mlađe od 35 godina koji pišu hrvatskim jezikom. Izbor do deset pjesama uz bio-bibliografsku crticu šalje se kao privitak u wordu na adresu [email protected], a proze do 3,5 kartice teksta na adresu - [email protected]. Radovi koji uđu u uži izbor bit će objavljivani na stranicama "Zareza". Natječaji su pokrenuti 2004. u okviru "Vijenca" s Krunom Lokotarom kao urednikom, a pobjednici prve godine Olja Savičević Ivančević i Marko Pogačar izabrani su sljedeće godine za žiri. Ovogodišnji laureati bit će objavljeni u izdanju Algoritma, te će im biti uručen nagradni paket koji se sastoji od Prozak/Na vrh jezika prstena, paketa knjiga Algoritma te godišnje pretplate na časopise "Quorum", "15 dana", "Tema" i "Zarez". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter