Dodijeljene nagrade 42. susreta harmonikaša

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Domu hrvatskih branitelja u subotu navečer održana je svečanost zatvaranja 42. Međunarodnog susreta harmonikaša na kojoj su proglašeni pobjednici u svim kategorijama i podijeljene nagrade, a veći dio pobjednika je sinoć još jednom nastupio.

U četiri glavne kategorije pobjednici su osvojili kupove, odnosno pehare koji dodjeljuje Grad Pula. Veliki prijelazni pokal i pokal u trajno vlasništvo orkestru s najviše osvojenih bodova bez obzira na kategoriju osvojio je Harmonikaški orkestar akademsko kulturno-umjetničkog društva Sveučilišta u Novom Sadu “Sonja Marinković”. Pokal u trajno vlasništvo komornom sastavu s najviše osvojenih bodova bez obzira na kategoriju primio je novosadski duo Per sempre koji čine Marija Turšijan i Marko Basara. Pokal u trajno vlasništvo solistu s najviše osvojenih bodova unutar kategorija Baby, A, B i C osvojila je Vita Blažević iz Tara. Pokal u trajno vlasništvo solistu s najviše osvojenih bodova unutar kategorija D, E, F i Koncertist osvojio je Piotr Motyka iz Radoma iz Poljske. Pokale su uručili pročelnica Upravnog odjela za kulturu Grada Pule Jasmina Nina Kamber i potpredsjednica OKUD-a Istra Maja Sebelić.

Dodijeljene su i posebne nagrade pa je Motyka osvojio i besplatnu kotizaciju za aktivno sudjelovanje na 23. međunarodnoj ljetnoj školi harmonike OKUD „Istra“ Pula od 21. od 26. kolovoza što je osvojio kao solist s najviše osvojenih bodova unutar kategorija D, E i F. Harmonikaški Centar dodjelio je i besplatnu kotizaciju za sudjelovanje, te besplatan smještaj na 8. hrvatskom natjecanju za harmoniku koje će se održati u Daruvaru sredinom svibnja najbolje plasiranom hrvatskom državljaninu unutar kategorija D, E, F i Koncertist a to je Nikola Hrupek iz Varaždina. Udruga građana "Eufonija" dodjeljuje solistički koncert na 3. međunarodnom festivalu harmonike i komorne glazbe „Eufonija“ u Novom Sadu prvoplasiranom solistu u kategoriji Koncertist, a to je Matjaž Balažic iz Beltinaca iz Slovenije. OKUD "Istra" dodjeljuje pokale za 1., 2. i 3. mjesto u konačnom poretku za kategoriju Solisti i za ostvareno 1. mjesto u konačnom poretku za kategorije Komorni sastavi i Orkestri. Organizator dodjeljuje diplome susreta solistima za osvojenu prvu, drugu i treću nagradu, mentorima solista koji su osvojili I. nagradu, komornim sastavima i orkestrima za osvojenu prvu, drugu i treću nagradu voditeljima komornih sastava za osvojenu prvu nagradu, te dirigentima orkestara za osvojenu prvo nagradu. Hrvatsko Društvo Skladatelja dodijelilo je 400 eura solistu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog skladatelja bez obzira na kategoriju, a to je Petar Dinčić iz Kragujevca. Duo Magdalena Klauze i Daniel Kurys iz poljskog Gdanska osvojili su 300 eura kao prvoplasirani komorni sastav u kategoriji C.

Dodijeljene su i druge novčane nagrade koje su išle od sto do tisuću eura.

Ovogodišnji susret okupio je više od 600 sudionika – harmonikaša, pedagoga, skladatelja… a održan je u organizaciji OKUD-a Istra a uz podršku Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Upravnog odjela za kulturu Istarske županije, Grada Pule i Turističke zajednice Grada Pule. Osim sudionika, poklone su preksinoć primili i članovi i članice brojnog međunarodnog žirija. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter