Dobitnici Nagrade "Mirko Kovač" su...

Laureati - Oto Horvat, Svetlana Slapšak i Dragan Markovina
Laureati - Oto Horvat, Svetlana Slapšak i Dragan Markovina

Subotnjom dodjelom Nagrada "Mirko Kovač", okončani su drugi po redu Dani Mirka Kovača, uvaženog pisca, dobrog čovjeka i kvalitetne osobe, koja je dio svog života provela u Rovinju u kojemu je i sahranjen.

Druge po redu Dane Mirka Kovača, organizirala je Udruga koja nosi slavno piščevo ime, poduprta Pučkim učilištem grada Rovinja.

- Veseli nas što je Udruga, već u drugoj godini postojanja uspješno ustanovila Nagradu Mirko Kovač, koja se dodjeljuje u četiri kategorije - za najbolji roman "Sabo je stao" autora Ota Horvata, najbolju knjigu eseja "Leteći pilav" Svetlane Slapšek, za najbolju knjigu mladoga autora "Između crvenog i crnog" Dragana Markovine, te za najbolji scenarij po snimljenom filmu "Ničije dete", Vuka Ršumovića, rekao je Seid Serdarević, programski direktor Dana Mirka Kovača.

Više riječi o samoj Nagradi i ocjenjivačkom sudu dao je predsjednik žirija Vlaho Bogišić, kazavši da su uz njega žirirali Dragan Radulović, Enver Kazaz i Predrag Gaga Antonijević.

- Veliki štovatelj djela i lika Mirka Kovača, osigurao je pet tisuća eura i to po svakoj od nagrađenih kategorija. Na tome mu zahvaljujemo, tim više što je danas, gotovo pa nezamislivo da nagrada nije javna, već anonimna i to po želji izdašnog darivatelja, rekao je Bogišić, dodavši i da je potrebiti novac za nagrade osiguran i narednih pet godina.

Svečanoj ceremoniji dodjele Nagrada Mirka Kovača, koja se održavala u kazalištu "Antonio Gandusio", uz Berislava Sipuša, ministra kulture RH prisustvovao je i njegov kolega Pavle Goranović, ministar kulture iz Crne Gore, a pozdravljeni su i župan Istarske županije Vlater Flego, gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza te Ivan Jakovčić, europski parlamentarac. Za dobru atmosferu, i domaću riječ/pjesmu, pobrinula se gošća ceremonije izvrsna glumica i kantautorica Elis Lovrić. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter