Do Orelovih fotografija još tjedan dana


Humanitarna izložba 800 jedinstvenih fotografija Alojza Orela na 46 lokacija u Puli pod nazivom "Pula je i moj grad" nakon dva tjedna došla je svome kraju, a eksponati će se sa svih lokacija skinuti još danas.

Oni, pak, koji i dalje imaju želju kupiti jednu ili više fotografija ovog pokojnog velikog majstora fotografije i time pomoći Odjel psihijatrije pulske Opće bolnice mogu se javiti organizatorima još sljedećeg tjedna na Facebook stranicu "Pula je i moj grad" ili na mail [email protected], od ponedjeljka 24. do petka 28. studenog. Umanjene fotke i dalje se, do kraja mjeseca, mogu pogledati i u caffe baru Sax u Kumičićevoj ulici gdje su se sve fotografije u minijaturi pa treba voditi računa da je dio njih već prodan.

Fotografije i na Odjelu psihijatrije

- Nismo imali blagog pojma koji show će to sve izazvati, kaže nam Aleksej Orel, unuk Alojza Orela, koji uz suprugu Afroditu Bulajić i uz pomoć mnogih pokrovitelja, suorganizatora i volontera stoji iza organizacije projekta.

- Da ne pričamo koliko je to dobrog donijelo bolnici. Čuti od ljudi, ponajviše od djelatnika psihijatrije, kako se prvi put osjećaju kao kolektiv, združeni u nečem dobrom, kako je svaki od njih kupio barem jednu fotografiju i da će u dnevnom boravku za medicinsko osoblje u Odjelu psihijatrije stajati sve te kupljene fotografije s plakatom, čuti koliko su sretni jer se osjećaju povezani s gradom i ljudima -  to je neprocjenjivo, kaže Orel.

Dokumentarac o projektu "Pula je i moj grad" koji snima pulski redatelj Danilo Lola Ilić se još snima, a premijera će se održati 16. prosinca u kinu Valli u 19 sati uz besplatan ulaz. Kako je ovo Godina Alojza Orela, obilježavanje života i djela ovog fotografa nastavlja se od 9. prosinca u galeriji Stari grad: u sjedištu Udruženja likovnih i književnih stvaratelja Istre bit će postavljena "Triorelogija", mali hommage sina Ede i unuka Alekseja za oca i djeda Alojza. Sin i unuk predstavit će se svojim fotografijama. Uz to, u pulskoj Gradskoj galeriji 19. prosinca otvorit će se još jedna izložba i to Orelovih eksperimentalnih fotografija.

Velika Orelova izložba u Ljubljani

Ni to još nije sve, jer početkom sljedeće godine kreće snimanje igranog dokumentarca o Orelu koji opet snima Danilo Lola Ilić u Puli, Sloveniji i možda u Zagrebu, a u pripremi je i velika Orelova izložba u Ljubljani slijedeće godine, gdje će biti i premijera ovog filma. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter