Devetogodišnja Nina Škalic predstavila svoje priče

Nina Škalic s Libricom Reom
Nina Škalic s Libricom Reom

Najmlađa autorica s Monte Librića ima tek devet godina. Pohađa treći razred Osnovne škole Stoja, i već je napisala knjigu s 15 priča, koju je sama i ilustrirala. Knjiga doduše nije još tiskana, no to ne umanjuje talent i vještinu simpatične Nina Škalic, današnje gošće Piknikića s autorom te njezin podvig.

Kako je rekla u razgovoru s Libricama Reom i Iris, knjiga se zove "Slatki svijet", a u njemu žive SSS - stanovnici slatkog svijeta. U tih 15 priča ona govori o svojoj ljubavi prema slatkišima - posebice prema čokoladi od keksa u vidu stanovnika tog dalekog svijeta, gdje su svi stanovnici od čokolade, jedu samo čokoladu, a kiša, ako padne, je od bombona.

- Najprije su nastali crteži, koji su veliki, pa sam onda krenula pisati priče. Pisala sam mjesec dana. Obožavam slatkiše, puno više nego povrće, a omiljena mi je čokolada ona s keksom. Taj "Slatki svijet" pun je čokolade od keksa, ali i od lješnjaka. Likovi su Brzi, Trzi, Miki, Tiki, Lili, Tuki i drugi, a u bunarima postoji puno vrsta voćnih sokova.

Inspiraciju za stvaranje ove knjige dobila sam zato što volim čokoladu, kazala je jako simpatična Nina. Saznajemo da je u tom Slatkom svijetu čokolada puno slađa od one u našim prodavaonicama.

Pulsko jutro na Libriću nastavljeno je predstavljanjem knjige "Mala zb(i)rka priča" autorica Snježane Akrap-Sušac i Feodore Gubaš Štifanić. Obje su autorice iz Pule, a kako su rekle Librice Iris i Rea, međusobno su vrlo različite.

Snježana je profesorica hrvatskog u Strukovnoj školi, bučna je i voli mačke, a Feodora je dizajnerica, tiha, povučena i voli pse. Slučajnim razgovorom i nekako spontano krenula je ideja o realizaciji ove knjige.

- Pišem već 15-ak godina, od kada mi je kći imala tri godine, a sada ih ima 18, pa možete izračunati od kada pišem. Sin mi ima sada sedam godina i sve je to krenulo neplanirano, uz nekoliko razgovora, razmjena ideja i misli i tako je nastala ova knjiga, koju je uredila Gordana Trajković, a objavljena je pri Meditu. Nakladnica je Biserka Vranić, kazala je Feodora Gubaš Štifanić.

Snježana Akrap-Sušac napomenula je da su Pula i Kotor najljepši gradovi te da u knjizi ima pulskih priča, spominju se i knjižničarka Vlasta iz Dječje knjižnice, veterinarka Ira i drugi likovi. Knjigu je ilustrirala Feodora Gubaš Štifanić. U veseloj atmosferi, uz čitanje ulomaka iz knjige, pojavio se i Knjigomor, koji je podsjetio djecu, da će, ako do kraja Monte Librića ne bude vidio da čitaju knjige, ukrasti sve knjige ovoga svijeta.

Veselo je bilo i u Librić kućici, gdje su djeca crtala, stvarala, igrala se i zabavljala. Luana je izrađivala narukvicu, Loris je crtao automobile, a mali Stefano je crtao i igrao se. (V. BEGIĆ; snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter