Desetero pjesnika čitalo poeziju zadnjeg dana ljeta

Marin Kolić iz Rijeke čita pjesme iz svoje zbirke "Isušeni Missisipi" (N. LAZAREVIĆ)
Marin Kolić iz Rijeke čita pjesme iz svoje zbirke "Isušeni Missisipi" (N. LAZAREVIĆ)

"U versi hrvackih libar si složija, meštarski si spelja štoriju od Judite, s besidon domaćon sve nas zadojija, naputke nan vrga i lipe i drite". Prva je ovo strofa pjesme Antuna Milovana "Marulu, prvemu poetu" koju je danas, u spomen na oca hrvatske književnosti Marka Marulića, pročitala književnica Natalija Grgorinić, otvarajući dvosatni međunarodni književno-glazbeni susret "Kod Marula". Zbog kiše ovaj se tradicionalni književni susret, umjesto kod Marulićeva spomenika u parku kod hotela "Rivijera", održao u prostorijama Istarskog ogranka Društva hrvatskih književnika, a prisutnim učenicima pulske gimnazije, srednje ekonomske škole te korisnicima Centru za rehabilitaciju Veruda predstavilo se desetero pjesnika i prozaika te jedna vizualna umjetnica.

Svoje su pjesme čitali riječki pjesnici Marin Kolić, Renata Fućak i Kristina Posilović, njihovi pulski kolege Daniel Radočaj i Bruno Brežac, dijelove proze austrijski pjesnik i prozaist Tomaš Escher i njegova slovenska suputnica Ana Jasmina Oseban te argentinski pjesnik Federico Leguizamon.

Troje inozemnih gostiju predstavilo se na materinjem jeziku, bez prijevoda, dok je na koncu dio svog najnovijeg i, čini se, beskompromisnog, angažiranog romana "Putanje" predstavio pulski bračni i spisateljski par Natalija Grgorinić i Ognjen Rađen. Danska vizualna umjetnica Signe Rom Rassmusen predstavila je ukratko svoj angažman na projektu olakšavanja života nepravedno izoliranim azilantima u Kopenhagenu. Ispunjenje je Marinu Koliću razlog što se bavi poezijom.

"Danas svi sviraju gitaru, zašto ja ne bih pisao pjesme", dodao je i zatim pročitao pjesmu "Vrijeme je idiot" iz svoje zbirke "Isušeni Missisipi". Zanimljiv je bio nastup mladog argentinskog pjesnika Federica Leguizamona koji svoj poetski, a dijelom i interpretatorski izraz temelji na kombinaciji hip-hopa i šamanskog pjevanja, uz tematski naglasak na samoći i pjevanju u pustinji. Ulomak iz svog novog romana u kojem se bavi izazovima židovskog identiteta na Zapadu, na njemačkom je pročitao Tomaš Escher.

Istarski ogranak DHK-a bio je organizator događanja, uz suorganizaciju udruge "Zvona i nari" iz Ližnjana odnosno njena vodećeg tandema Natalije Grgorinić i Ognjena Rađena. Za glazbeni dio u pauzama između čitanja poezije i nešto rjeđe proze, bio je zadužen pulsko zagrebački rock reggae sastav Radio Aktiv, odsviravši tom prilikom i svoje najpoznatije pjesme "Vrtimo se" i "Svaku noć, svaki dan". (Z. ANGELESKI, snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter