Debombourgove impresivne instalacije i slike

Impresivni Debombourgov rad od šest tona stakla
Impresivni Debombourgov rad od šest tona stakla

Impresivne prostorne instalacije kojima dominira dekonstrukcija materijalizirana u razbijenim staklenim elementima (pojedini radovi iziskivali su i šest tona stakla), dojmljive slike Ikara sastavljene od 35.000 spajalica; sjekirom raskomadani neupotrebljivi komadi namještaja koji su zatim rekonstruirani i zalijepljeni te arhitektonski tlocrti zgrada u obliku pištolja, uzija, kalašnjikova te njemačkih pištolja s prigušivačem (s iscrtanom i crkvom), dio su intrigantnih, naizgled jednostavnih, no konceptualno slojevitih radova jednog od najistaknutijih francuskih umjetnika mlađe generacije Baptistea Debombourga koji se sinoć, uz velik odaziv publike, osobno predstavio u pulskoj galeriji Luka.

Prikazao je slajdove sa svojim radovima, a nakon pauze i ilustrirao postupni način izrade staklenih megainstalacija.

Osim što svojim dojmljivim instalacijama i objektima pomiče granice gledateljeve percepcije, ovaj umjetnik kroz napetost odnosa konstrukcije i destrukcije propituje naš odnos s realnošću, s objektima koje susrećemo u svojoj svakodnevici te krhku prirodu ljudskog postojanja.

Posebno ga, kako je rekao, interesira odnos Zapada i Istoka, a u tom je kontekstu pokazao i svoju instalaciju "prejakog" probijenog zida (rad "Turbo") koja je bila postavljena u maloj sarajevskoj galeriji površine 10 metara četvornih, i kojom je propitivao natjecateljski duh, snagu i muškost. Njegov rad "Crystal Palace" uništena je autobusna stanica gdje pažnju izaziva konačna estetika skulpture, a ne čin destrukcije.

Ovo je bilo prvo u nizu predavanja međunarodno etabliranih umjetnika koje je organizirao agilni HDLU Istre, a finale Debombourgova višednevnog radnog boravka u Puli je preksutra u pulskoj galeriji Singular (u Ulici Castropola) gdje će se, s početkom u 20 sati, otvoriti izložba njegove site-specific instalacije. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter