Deanu Skiri nagrada Darc Awards


Projekt uvale Čikat na otoku Lošinju kojeg potpisuje pulski majstor svjetlosnog dizajna Dean Skira osvojio je u Londonu nagradu Darc Awards u kategoriji krajobraznog dizajna rasvjete među velikom konkurencijom najboljih svjetskih projekata i svjetlosnih instalacija.

Skira je u ovoj kategoriji osvojio treće mjesto. Prvo mjesto osvojio je Gasholder No 8, plinski rezervoar koji se nalazi u King's Crossu u Londonu, a drugo mjesto Verdensparken (Svjetski park) koji se nalazi na periferiji glavnog grada Norveške. Četvrtu nagradu za krajobrazni dizajn osvojio je Otočni resort Banana u Kataru, a petu Park Renata Pobletea u Čileu.

Jedna od najljepših lošinjskih uvala, osim po svojim prirodnim ljepotama, prepoznatljiva je i po svjetlosnoj instalaciji meduza i atraktivnoj šetnici gdje su arhitektura i hortikultura dio svjetlosne scenografije. Uređenje poznate lošinjske šetnice realizirano je u prošlogodišnjem investicijskom ciklusu hotelijerske grupacije Jadranka hoteli. Darc nagradu dodjeljuju jedni od najrelevantnijih časopisa za dizajn rasvjete Mondo Arc i Darc magazine.

Skira se svjetlom bavi od 1986., a 1990. otvorio je studio u New Yorku gdje je studirao na Fashion Institure of Technology. Iste godine postao je član IES-a (Illuminating Engineering Society of North America - Udruženje inženjera svjetla Sjeverne Amerike). Od 1995. opet živi i radi u Puli gdje je 2006. otvorio njegov sadašnji studio koji naziva Kućom svjetla. Mnogi njegovi projekti osvojili su međunarodne nagrade, a uz to je i član raznih hrvatskih i međunarodnih udruženja dizajnera svjetla. Knjigu "Moje svjetlo" objavio je 2010. čime je obilježio 20 godina rada. Neki od njegovih radova uključuju Svjetleće divove u pulskoj luci, uređenje hotela Kempinski u Savudriji, parka Eden u Rovinju, Postojnske jame u Sloveniji itd. (M. Ra.)


Podijeli: Facebook Twiter