Daniel Načinović dobitnik Nagrade Franje Horvata Kiša

Daniel Načinović
Daniel Načinović

U rodnom mjestu književnika Franje Horvata Kiša u Loboru, održani su 9. Dani Franje Horvata Kiša. Manifestacija je to koju zajednički organiziraju "Kajkavsko spravišče" iz Zagreba i Općina Lobor, u spomen na književnika čijim se najboljim djelom smatra knjiga putopisa "Istarski puti", objavljena 1919. godine. Ocjenjivačkom povjerenstvu u sastavu: prof. dr. Joža Skok, dr. Ivo Kalinski, dr. Božica Pažur i pjesnik Darko Raškaj nije bilo lako među pedesetak prispjelih rukopisa na natječaj "Hrvatski književni putopis" odabrati najbolje. Dodijeljene su četiri ravnopravne nagrade čiji su dobitnici Božica Jelušić iz Đurđevca, Judita Kovač, koja živi u Njemačkoj, dr. Igor Šipić iz Splita i Daniel Načinović iz Pule, koji je prvi put sudjelovao na natječaju.

Prepletaj sjećanja i zapažanja

Obrazlažući nagradu koja je Danielu Načinoviću uručena za putopisno štivo "Kad zasvira stari Ariston", s podnaslovom S" Franjom Horvatom Kišom opet u Buzetu", dr. Kalinski je spomenuo da je Načinović "također jedan od onih spisatelja koji su obuzeti Kišem i njegovim putopisnim štivom Istarski puti". Naime, Kiš se u svojoj putešestviji Istrom u dva navrata, 1912. i 1914., zadržao i u Buzetu.

- Načinovićev putopisni tekst obiluje nadahnutim prepletajem sjećanja i ovodobnih zapažanja. Virtuoznim jezikom, koji bi se tematski mogao strukturirati kao vrlo uspješna kombinacija reporterskog, putopisnog i nadasve poetskog žanra – autor u svom neobičnom putopisnom štivu obaseže ne samo mnoge faktografske podatke te suvremeno stanje nego također vrlo uspješno daje i osobni svoj odnos prema starinskoj kulturološkoj pozlati, prema Buzetu i Buzeštini, osobito pak prema Horvat Kišu, pri čemu je Ariston-gramofon poetska poveznica iz koje se može iščitati starinska sjeta i ovodobni trenutak, naglasio je Kalinski.

Rođen u Labinu 1952. godine, Daniel Načinović je diplomirao na pulskoj Pedagoškoj akademiji. Od 1984. godine član je Društva hrvatskih književnika (Zagreb), a od 2001. samostalni umjetnik – književnik, član Hrvatske zajednice slobodnih umjetnika (Zagreb) te Hrvatskog novinarskog društva. Autor je nekoliko desetina knjiga - poetskih, proznih te slikovnica za djecu.

Dobitnik brojnih nagrada

Daniel Načinović dobitnik je više književnih nagrada, među kojima su i "Ivana Brlić-Mažuranić" (Zagreb/Slavonski Brod) za dječju književnost, Pasionska baština (Zagreb), "Drago Gervais" (Rijeka), "Antun Gustav Matoš" (Zagreb), "Fran Galović" (Koprivnica), "Umberto Saba" (Trst) i druge.

Dobitnik je i Nagrade Grada Pule te one Grada Labina za životno djelo. Godine 1998. primio je odličje Matice hrvatske s likom Marka Marulića. Nagrađen je i na Melodijama Istre i Kvarnera (MIK) te na Porinu, a dobio je i nagradu Istarske županije za "Kanat vrhu svih kanti", prijevod na čakavski čuvenoga djela "Pjesma nad pjesmama", zajedno s Dragom Orlićem.

Za Daniela Načinovića slobodno se može reći da spada u sam vrh ne samo istarske, već i hrvatske književnosti. Pisac je feljtona, eseja i putopisa. U više navrata surađuje sa slikarima u grafičko-poetskim mapama. Zaslužan je za brojne prijevode. Autor je i scenarija dokumentarnih filmova, a brojne su i scenske izvedbe po njegovim djelima. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter