Dani Mirka Kovača: Ugledni gosti i aktualne teme


Prvog tjedna listopada Rovinj, grad kojeg su za životno odredište i adresu stanovanja odabrali supružnici Mirko Kovač i Slobodana Matić Kovač, bit će mjesto susreta književnika i publicista. Treću godinu za redom, od 6. do.9. listopada održat će se Dani Mirka Kovača, koje i ovog puta obilježava bogat i kvalitetan program kao i najava dolaska uglednih književnika i gostiju. 

Razgovori i tribine

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, jedan od glavnih inicijatora i organizatora Dana Mirka Kovača, Seid Serdarević predstavio je program događanja koji započinje svečanošću otvaranja manifestacije 6. listopada u rovinjskom Multimedijalnom centru s početkom u 20 sati, nakon čega slijedi i razgovor sa Slobodanom Šnajderom, dobitnikom nagrade za najbolji roman.  Dan kasnije, u petak, 7. listopada, s početkom u 12 sati u MMC-u će se održati tribina "Ljubav bez erekcije - rast nacionalizma i populizma u Europi". Tribinu će moderirati Vlaho Bogišić, a sudjelovat će Borka Pavičević, Teofil Pančić, Milan Rakovac i Slobodan Šnajder.

U 17 sati održat će se projekcija dokumentarnog filma o Mirku Kovaču, autora Rade Radakovića "U znaku romana". Moderator ovog programa je je Tomislav Brlek, a govore Gabor Csordas, Katarina Luketić, Enver Kazaz, Vladimir Tabašević i Mića Vujičić, a u 20 sati u kazalištu "Antonio Gandusio" počinje projekcija filma "Ti me nosiš" i razgovor s nagrađenom scenaristicom i redateljicom Ivonom Jukom.

Posveta Alešu Debeljaku

Treći dan manifestacije, subota 8. listopad, u znaku je aktualne teme, a naslovljena je "Sjećanja na raspad - o novim ratovima i izbjeglicama", a ovaj je program posvećen Alešu Debeljaku. Moderator teme je Miljenko Jergović, a sudjeluju Slavenka Drakulić, Ivan Lovrenović, Aleš Črnič, Balša Brković, Branko Kukić i Milan Soklić.

Treći dani Mirka Kovača, završavaju dodjelom nagrada "Mirko Kovač", koji će se upriličiti u kazalištu "Antonio Gandusio" s početkom u 20 sati. Nagradni fond ostao je nepromijenjen i svakom dobitniku u pojedinoj kategoriji iznosi pet tisuća eura. Također, i ove je godine ostalo nepoznato ime mecene nagrade.

Uz Seida Serdarevića, na pressici su bili nazočni i organizatori Dana Mirka Kovača, Slobodana Matić Kovač i  Dubravka Svetličić, ravnateljica rovinjskog Pučkog otvorenog učilišta.

Nagrađeni autori

Nagrada Mirko Kovač, dodjeljuje se drugu godinu u četiri ravnopravne kategorije - za najbolji roman, za najbolju knjigu eseja ili publicističku knjigu, za najbolji scenariji po snimljenom filmu i za najbolje djelo mladog autora. Nagrade se dodjeljuju za djela objavljena ili prvi put prikazana na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

Nagrada za najbolju knjigu eseja pripala je Ivani Lovrenović za knjigu "Isus u Ahmićima". Za najbolji scenariji nagrađena je Ivona Juka za film "Ti mene nosiš". Nagradu za najbolji roman dobio je Slobodan Šnajder za "Doba mjedi". Nagrada za najbolje djelo mladog autora pripala je Vladimiru Tabaševiću za roman "Tiho teče Misisipi". Izbornici po kategorijama bili su Bruno Kragić (scenarij), Srđan V. Tešin (mladi autor), Tomislav Brlek (esej) i Mića Vujičić, za najbolji roman. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter