Danas prezentacija SoundPaintinga

Skladatelj rukama i tijelom pokazuje znakove koje grupa izvođača proizvodi (D. ŠTIFANIĆ)
Skladatelj rukama i tijelom pokazuje znakove koje grupa izvođača proizvodi (D. ŠTIFANIĆ)

U koncertnoj dvorani "Rondo" na prvom katu sjevernog krila Rojca danas će se, s početkom u 16 sati, održati završna prezentacija sedmodnevne radionice SoundPainting, eksperimentalne prakse inducirane i dirigirane kolektivne improvizacije po principu skladanja u realnom vremenu, a koju od prošlog četvrtka za 15 polaznika vodi akademski dirigent, glazbeni teoretičar, pedagog i skladatelj Neven Radaković.

Soundpainting je univerzalni multidisciplinarni znakovni jezik za live kompoziciju, namijenjen glazbenicima, plesačima, glumcima i vizualnim umjetnicima. Koncipirao ga je Walter Thomson 1974. godine i razvija se do danas, a trenutno obuhvaća više od 1.200 znakova koje skladatelj-soundpainter pokazuje da bi proizveo specifičnu reakciju izvođača.

Soundpainter stoji ispred grupe izvođača te rukama i tijelom pokazuje niz znakova koji označavaju specifičan ili aleatoričan materijal koji ansambl (grupa izvođača) treba proizvesti. Reakcije izvođača (ansambla) soundpainter dalje usmjerava i tako uobličuje kompoziciju. On sklada u realnom vremenu i oblikuje kompoziciju po vlastitoj želji. Ponekad može predvidjeti reakciju pojedinog izvođača, često puta ne. Specifičnost i slučajnost dva su osnovna elementa kojima se služi. Organizaciju ove radionice podržali su Upravni odjel za kulturu Grada Pule i Istarske županije. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter