Danas počinje 18. Motovunski filmski festival


Motovunski filmski festival u svom 18. izdanju počinje danas i potrajat će sve do srijede 29.
srpnja. Prvi film koji će se odvrtjeti u motovunskom jutarnjem programu je španjolski film "Močvara" redatelja Javiera Gutiereza (u 10 sati u kinu Bauer), a film koji slijedi iza svečanog otvorenja festivala u 21 sat navečer u Kinu Trg je belgijski "Najnoviji zavjet" redatelja Jacoa von Dormaela. Riječ je o komičnoj filmskoj fantaziji u kojoj je Bog stvarna osoba, a pritom i sebična kukavica koja živi u Bruxellesu sa svojom obitelji koju nemilice tlači.

Stekavši punoljetnost, ovogodišnji Motovunski filmski festival pod geslom "radi što hoćeš, gledaj što hoćeš" nudi niz intrigantnih festivalskih programa i posebnih selekcija, s ukupno više od 100 filmova svih žanrova iz cijeloga svijeta.

U festivalskom programu "Bože, pomozi!" prikazivat će se filmovi o vjerskim ekstremizmima svih boja i oblika koji predvodi dokumentarni hit "Pročišćenje: scijentologija i tamnica vjere" Alexa Gibneya o vjeri bogatih i slavnih. Program "Brutalni Francuzi" predstavlja radove predstavnika novog francuskog ekstremizma, koji u Motovun dolaze kao plod suradnje s Festivalom Francuske u Hrvatskoj "Rendez-vous".

Pregled najboljih filmova nastalih u okviru kultnog danskog pokreta donosi program "20 godina Dogme", a u selekciji "Motovun kult" prikazuju se slavni filmovi s prethodnih izdanja festivala (kao što su "Trči Lola, trči" i "Neka uđe onaj pravi"), dok program "TV 2.0 - Vrijeme velikih serija" donosi projekcije pilota najvećih svjetskih TV serija (Most, Borgen, Rasparačeva ulica) i razgovore u kojima producenti i glumci otkrivaju tajnu njihova uspjeha.

U glavnom festivalskom programu 22 filma konkuriraju za nagradu propeler Motovuna te za nagradu udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, a dodjeljuje se i tradicionalna motovunska nagrada za najbolji kratki film. Ovogodišnji dobitnik nagrade Maverick je poljski redatelj Jerzy Skolimowski, a nagrada "50 godina" dodjeljuje se utemeljitelju motovunskog festivala Rajku Grliću.

Stotinjak filmova će se tijekom pet festivalskih dana prikazivati u četiri kina: u Kinu Bauer i u Još manjem kinu tijekom dana, a u Kinu Trg i Kinu Billy u večernjem programu. Zemlja partner ovogodišnjeg Festivala je Francuska, a osim francuskih filmova, iz te zemlje dolazi i niz pratećih programa koji počinju već danas otvaranjem izložbe portreta francuskih filmskih diva autorice Kate Barry u galeriji hotela Kaštel. U glazbenom programu festivala, na koncertima i plesnim zabavama na terasi iza hotela svakog dana u 1.30 sati nastupaju Repetitor ABOP, Kjartan Sveinsson, The Joke i trubači Džamba Aguševa. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter